Vezi VIDEO
O statie meteorologica si un GPS, montate pe cladirea Centrului Universitar Nord din Baia Mare, vor contribui la prevenirea populatiei in cazul unor furtuni puternice, grindina, vijelii, sau alte catastrofe naturale. Echipamentele au fost achizitionate in cadrul unui proiect transfrontalier, din care mai fac parte trei tari (Ucraina, Slovacia si Ungaria), intitulat ”Sistemul spatial de urgenta”. Proiectul isi propune centralizarea datelor din cele patru state si atentionarea in timp real in cazul unor pericole iminente.
Furtuni puternice, vijelii, caderi de grindina. Toate vor putea fi prezise si monitorizate in timp real printr-un sistem de urgenta la care participa patru tari: Ungaria, Romania, Slovacia si Ucraina. In Baia Mare s-a montat deja o statie meteo si o antena GPS pentru inregistrarea si transmiterea acestor date.
”Scopul final al proiectului este constituirea de statii meteorologice in cele patru state. Noi am montat deja statia meteorologica pe partea tarii noastre, aici la Baia Mare, cuplata cu un sistem de preluare date GPS. Toate datele din cele 4 state, impreuna cu datele GPS de la alte 35 de statii GPS montate in cele patru state dintre care 10 in Romania, sunt preluate de Universitatea din Liov, unde specialistii le prelucreaza prin softuri de specialitate asigurand o prognoza si o preventie a mediului ambient pentru zona transfrontaliera,” ne informeaza managerul de proiect pentru Romania, prof. Gheorghe Radulescu.
Obiectivul general al proiectului este crearea unui mecanism de monitorizare în timp real si a unui sistem de avertizare pentru a reduce riscurile si pagubele de dezastre naturale asupra populatiei, resurselor si mediului din zona de studiu prin exploatarea tehnologiilor prin satelit. Beneficiarii sunt agricultura, apele, protectia civila. Toti cei care actioneaza la suprafata solului, pentru ca vor putea sti, din timp, posibila producere a unor dezastre sau doar modificarile atmosferice importante. Utilitatea proiectului si gradul de implicare al beneficiarilor a fost discutat azi in prezenta expertului international al Comisiei Europene Iwona Safi.
”Acest proiect are o valoare strategica pentru aceasta regiune. Valoarea strategica este foarte importanta si poate nu in aceste momente o putem evalua cat in momentele in care responsabilii pe diverse domenii, in special colegii de la CJ vor trebui sa reactioneze,” declara prof. univ. Mircea Lobontiu, presedintele Asociatiei ”NORDTech”, partenerul roman in cadrul proiectului.
”De cand avem radarul hidrometeorologic pe Ignis, aceste prognoze sunt mult imbunatatite si reale. Presupun ca implementarea acestui proiect o sa ne aduca date suplimentare in timp real si astfel anticipatiile noastre o sa fie mult mai rapide si exacte pentru a crea posibilitatea administratiilor publice locale sa isi ia masurile preventive in timp util”, este de parere Vlaicu Pop, sef serviciu Gospodarirea Resurselor de Apa in cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.
Ovidiu Stefan, directorul Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Maramures, spune ca:”A avea informatii inseamna implicit a sti cum sa ne planificam actiunile viitoare pentru a face fata solicitarilor. ”
Partea romana este prima care a montat statia si echipamentul este deja functional. Momentan, datele pot fi vizualizate prin Internet si se asteapta un echipament care sa permita cuplarea datelor cu sistemul GPS si transmiterea acestora la Universitatea din Liov, Ucraina pentru centralizare.
Proiectul ”Sistemul Spatial de Urgenta”, face parte din Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina. Valoarea totala este de peste 530.000 de euro, din care bugetul Romaniei este de aproape 70.000 de euro. Parteneri in proiect sunt Universitatea Miskolc din Ungaria, Observatorul Vihorlat din Slovacia, Asociatia Centrul de Cercetare, Inovare si Transfer Tehnologic ”NORDTech” din Baia Mare, Romania si Asociatia Internationala de Dezvoltare Regionala ”IARDI” din Ucraina.
Sursa: Sonia Rajnita