Asociatia pentru Dezvoltare Locala „Ivan Krevan” din comuna Repedea, in parteneriat cu Agentia pentru Dezvoltarea de Initiative Private din Ivano-Frankivsk, Ucraina, in calitate de lider de proiect, Departamentul pentru Educatie, Stiinta, Familie, Tineret si Sport din cadrul Administratiei Regionale de Stat din Ivano-Frankivsk, Ucraina si Asociatia Kalamáris din Ungaria deruleaza, in perioada martie 2014 – februarie 2015, proiectul ’’Debate Youth Line”. Acesta este finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Transfrontaliera ENPI Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina 2007-2013, valoarea proiectului fiind in suma de 85.777, 60 euro.
Prin proiectul amintit se urmareste incurajarea initiativelor de dezbateri de tineret si consolidarea retelelor transfrontaliere in regiunile Ivano-Frankivsk din Ucraina, Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria si judetul Maramures din Romania; imbunatatirea abilitatilor si competentelor liderilor de tineret in maiestria dezbaterilor; dezvoltarea si promovarea culturii dezbaterii in comunitatile din cele trei regiuni tinta.
Se are in vedere infiintarea Asociatiei Internationale Carpatice de Dezbateri, cu sucursale in regiunile tinta ale proiectului; realizarea unui acord de cooperare tripartita, cu scopul de a sprijini Asociatia Internationala Carpatica de Dezbateri; realizarea unui website care va servi ca platforma de comunicare; realizarea de produse video care vor fi urcate pe platforma web; realizarea de materiale promotionale, informative si suport; infiintarea a 30 de cluburi de dezbateri locale in asociere cu cele de dezbatere internationala; organizarea unui studiu privind dezbaterea (Scoala de Dezbatere); organizarea de ateliere de dezbatere; organizarea turneelor de dezbatere locala; organizarea Turneului International de Dezbatere; organizarea unui show de Dezbatere Tematica (dezbatere publica).
In cadrul proiectului fiecare partener este reprezentat de un consiliu. Acesta are calitatea de organism de coordonare in cadrul parteneriatului transfrontalier. Consiliul va lucra atat la planificarea curenta a activitatilor si evenimentelor proiectului, cat si la pregatirea documentelor strategice. O prima intalnire a avut loc in perioada 13-14 mai 2014, din totalul de trei intalniri planificate in timpul derularii proiectului.
Din partea delegatiei romanesti, au participat cinci persoane. Au fost dezbatute subiecte precum: managementul proiectului, demersurile privind infiintarea Asociatiei Internationale Carpatice de Dezbateri si strategia de dezvoltare la nivel transfrontalier, realizarea platformei web si a bibliotecii electronice in domeniul proiectului precum si a altor materiale suport.
De asemenea, s-a discutat despre organizarea Scolii de Dezbatere, o activitate educationala si de studiu, care va avea loc in perioada 29-31 mai, in orasul Ivano-Frankivsk din Ucraina.
Sursa: Emm