Vezi VIDEO
Mesteri traditionali si oameni de creatie din trei tari s-au intalnit astazi in Baia Mare. Evenimentul a marcat ultima etapa a unui proiect implementat care are drept scop o mai buna intelegere a statutului si potentialului industriei creative si culturale. Intalnirea a fost organizata de Camera de Comert si Industrie Maramures si la aceasta au participat peste 45 de expozanti.
Expozitia, la care au participat reprezentanti ai Ungariei, Ucrainei si Romaniei, a fost una intinerata. Ea a fost pana acum adusa in fata publicului din Ucraina si Ungaria iar astazi a fost prezentata in Baia Mare.
“Ea este rezultatul unui proiect de finantare DECC- Supporting the development of the economy of culture and creativity in the cross-border region Hungary-Romania-Ukraine. Este un proiect care dezvolta tema suportului dezvoltarii economice prin cultura si creativitate in zona transfrontaliera Romania, Ungaria si Ucraina. El a inceput in anul 2013 si astazi s-a incheiat”, a declarat Gheorghe Marcas, presedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures.
Proiectul reprezinta o noutate si are drept specific intelegerea si promovarea realitatilor si structurii industriilor culturale si creative in zona transfrontaliera a celor trei tari. De asemenea, unul dintre obiectivele principale ale planului de dezvoltare l-a reprezentat intensificarea cooperarii in zona transfrontaliera comuna a regiunii in care sunt Ungaria, Romania si Ucraina. La expozitia de astazi din Baia Mare, mesterii traditionali din Ungaria au demonstrat ca detin arta mestesugului si in mai putin de zece minute pot realiza o papusa pe care ei o ofera cadou celor care le trec pragul casei.
“Acest material din care realizam papusa este un material foarte frumos. Primul pas este acela ca pe un bat de lemn punem o bucata de vata. Aceasta va fi capul papusii si peste ea o sa punem baticul, realizat si el din material. Si dupa aceea, din material alb vom face partea de jos a fustei pe care o va purta papusa”, a declarat reprezentantul delegatiei maghiare.
Bugetul aferent implementarii proiectului s-a ridicat la peste 500.000 de euro.
Sursa: Simona Vasiac