Modernizarea Aeroportului Baia Mare, inceperea lucrarilor la drumului judetean Baia Sprie – Barsana, reabilitarea drumurilor judetene si chiar realizarea drumului rapid Vaja – Baia Mare sunt investitiile considerate prioritare de consilierii maramureseni pentru 2010. Desi pentru acestea exista proiecte, studii de fezabilitate (SF-uri) si licitatii demarate sau chiar castigate, inceperea lucrarilor este conditionata, ca de fiecare data, de fondurile care vor fi alocate judetului Maramures. Daca planurile vor ramane la stadiul de SF sau vor deveni realitate, depinde de banii pe care conducerea judetului va reusi sa-i atraga in Maramures, dar de disponibilitatea guvernamentala, considera consilierii judeteni.
Consilierul PSD, Anton Rohian, considera ca anul viitor, in Maramures, e nevoie de executarea lucrarilor de modernizare la Aeroportul Baia Mare si chiar de inceperea lucrarilor la drumul rapid Baia Mare-Vaja, iar daca acest proiect nu se va concretiza, atunci ar fi bine sa se realizeze macar un drum european care sa lege Baia Mare de Satu Mare. Rohian este insa destul de sceptic cu privire la demararea unor investitii de amploare, apreciind ca totul depinde de “mintea” presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, de modul in care acesta stie sa gandeasca… sau nu pentru judet.
Pariu pe…capul lui Mircea Man
“Una din investitiile care ar trebui sa se deruleze in 2010 si care ar dovedi ca Maramuresul este unul din judetele care au votat pro-Basescu este deschiderea santierului Vaja-Baia Mare. A doua problema este punerea pe tapet a Aeroportului Baia Mare. Iar daca cele doua investitii nu se pot realiza din cauza crizei prin care trecem atunci sa faca bine sa lege Baia Mare de Satu Mare printr-un drum european. Am mare retinere cum va fi perceput judetul. Anul viitor vor veni bani in Maramures, atat cat ii poate mintea presedintelui CJ sa gandeasca din punct de vedere economic pentru judet”, a explicat Anton Rohian, care a concluzionat ca, totusi, ar putea pune pariu “pe capul lui Man si pe cariera lui politica, ca nu va derula nici o investitie in 2010”.
Drumul Vaja – Baia Mare, sub semnul intrebarii
Drumul rapid Baia Mare-Vaja si modernizarea Aeroportului Baia Mare sunt si in opinia consilierului judetean UDMR, Edith Capusan, principalele investitii care ar trebui sa fie derulate anul viitor la nivelul judetului. Daca investitia la Aeroport nu pare sa fie o problema, Capusan sustine ca drumul rapid Vaja-Baia Mare sta sub semnul intrebarii, pentru ca depinde de perceptia guvernamentala si de semnalul care va veni de la nivel central.
“Parerea mea e ca Aeroportul este foarte important. Din faza in care suntem la ora actuala sa mergem inainte, pentru ca e o poarta de iesire in lume si din punctul nostru de vedere este foarte important prin pozitionarea speciala in municipiul resedinta de judet. E important sa avem mai multe curse si sa il modernizam. Drumul spre Ungaria e tot o prioritate, dar nu e o prioritate din punct de vedere guvernamental, acolo e pe o pozitie secundara”, a mai spus Edith Capusan.
”De finalizat nu poate fi vorba”
Si consilierul judetean PNL, Marinel Zoicas, este de parere ca anul viitor e important sa se inceapa modernizarile la Aerooportul Baia Mare. Pe de alta parte, consilierul sustine ca trebuie obligatoriu demarata investitia la drumul judetean Baia Sprie – Barsana, la fel cum e necesara realizarea unor lucrari de reparatii capitale la drumurile din judet.
“E nevoie de extinderea pistei la Aeroport, de realizarea drumului pentru care s-a castigat licitatia, Baia Sprie – Barsana, si de reparatii capitale la drumurile judetene, pentru ca multe arata deplorabil. Eu zic ca drumul se poate realiza, toate se pot derula, de finalizat nu poate fi vorba, dar macar le putem demara”, a explicat Marinel Zoicas.
”Exista promisiuni…”
Consilierul judetean PDL, George Pop, se gandeste si el la intretinerea principalelor drumuri judetene atunci cand vine vorba despre investitiile mari care ar trebui derulate anul viitor in Maramures. Si drumul judetean Baia Sprie – Barsana i se pare o prioritate consilierului judetean. “Inainte de investitii cred ca ar trebui sa ne gandim la intretinerea principalelor drumuri, la repararea lor si apoi dezvoltarea unor noi cai de acces catre locurile de turistice, catre partii de schi si catre zonele din Maramures cele mai cautate din punct de vedere turistic”, aratat el.
Totodata, George Pop spune ca in 2010 este preconizata chiar constructia drumului rapid Baia Mare – Vaja. ”Speram sa obtinem finantare chiar pentru drumul rapid Baia Mare – Vaja. Noi speram ca se va porni investitia, ca vom obtine finantarea. Exista promisiuni, eu asa stiu, astfel ca anul viitor ar putea incepe lucrarile”, a mai declarat George Pop.
”Ne-au cam ocolit investitiile mari”
Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu, este destul de optimist atunci cand vorbeste despre investitiile ce se vor derula in 2010. Acesta recunoaste insa ca investitiile au cam ocolit judetul in ultimii ani. Marinescu sustine ca ar fi nevoie, pe langa modernizarea Aeroportului, de reabilitarea drumului judetean care face legatura intre Baia Sprie si Barsana, de realizarea drumului expres si chiar realizarea unui circuit al bisericilor de lemn din Maramures.
“Nevoia investitionala este mare. Ne-au cam ocolit investitiile mari in Maramures cam tot timpul. Ce e sigur e ca se va derula investitia la drumul de legatura dintre Baia Sprie si Barsana, a doua cale cum ii spunem, de legatura cu Maramuresul voievodal, un proiect de peste 22 de milioane de euro. Va continua modernizarea Aeroportului Baia Mare. Va incepe circuitul Bisericilor de lemn, un proiect regional in care Maramuresul e titular. Sper sa incepem implementara proiectului drumul expres. Sper ca noi, toti, vom reusi sa convingem Guvernul de necesitatea unei asemenea investitii si scoaterea acestei zone dintr-o anumita izolare in ce priveste comunicarea si transportul zonal”, a spus Marninescu.
Emil Marinescu a mai adaugat ca tot pentru 2010 se are in vedere derularea proiectului de dezvoltare a infrastructurii retelelor de apa si canalizare, precum si derularea proiectului integrat de colectare a deseurilor.
Sursa: Camelia Tocaci