Viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha, si-a pus in plan sa isi convinga colegii din executiv si din consiliul local sa accepte un proiect de hotarare care, in cazul unui vot favorabil, ar avea ca finalitate deschiderea primei ”cladiri verzi” din municipiu. Aceasta ar urma sa fie incalzita si iluminata doar din energia rezultata de la panourile solare. Alesul baimarean este de parere ca municipalitatea trebuie sa dea un exemplu locuitorilor pentru a incuraja folosirea acestui sistem de producere a energiei, total nepoluant.
In ultima vreme, edilul baimarean a insistat pe ideile ”eco” si pare hotarat sa nu renunte la ele. Dupa ce saptamana trecuta a venit cu bicicleta la serviciu si nu cu masina, acum viceprimarul pare hotarat sa mai faca un pas inspre o strategie ”eco”. El s-a gandit sa faca prima ”cladire verde” din Muzeul de cactusi din Baia Mare, aflat in constructie langa Muzeul de Mineralogie de pe bulevardul Traian.
”Ii voi propune primarului Cristian Anghel si directorului tehnic al primariei, Traian Florea, sa modificam partea de incalzire si alte utilitati la Muzeul de cactusi, care ar urma sa fie incalzit, iluminat si sa beneficieze de apa calda doar prin energia produsa prin panourile solare”, a declarat Mircea Dolha. El a spus ca in acest sens ar trebui modificat proiectul tehnic, dar spune ca pana in primavara lui 2009 se poate face.
Viceprimarul a spus ca muzeul in care vor fi expusi cactusii din colectia sculptorului Vida Geza, lasati mostenire de acesta municipalitatii, ar putea deveni primul imobil public 100% eco. Totusi, Mircea Dolha a recunoscut ca e nevoie si de o masura de siguranta, care ar presupune si un sistem clasic de incalzire si iluminat public. ”In caz de avarie sau altceva, e nevoie de un sistem alternativ, mai ales ca e vorba de plante si de un anumit mediu de pastrare a lor”, a precizat viceprimarul.
Deocamdata, planurile de deschidere a primei ”cladiri verzi” din Baia Mare sunt doar in faza de idee si depind de acceptul consilierilor, care s-ar putea sa nu fie la fel de interesati sa sprijine strategiile ”eco” ale lui Dolha, mai ales ca, pentru o bucata de pamant, au facut concesii si societatii Cuprom, care a cerut si primit aviz de functionare in aceasta primavara pentru o instalatie la mana a doua.
Mircea Dolha s-a aratat insa optimist. Oricum, el si-a propus sa faca un experiment pe propria casa. Mai mult, in acelasi spirit, s-a gandit sa isi capaciteze colegii, indiferent de partid, si sa se aprobe un proiect de hotarare care sa prevada ca in Baia Mare, incepand din 2009, toti investitorii care construiesc case sau apartamente sa execute obligatoriu termoizolatii si sa monteze geamuri de tip termopan. ”In acest fel se pot obtine performante energetice maxime, iar proprietarii nu ar putea decat sa se bucure. S-ar reduce consumul de gaz si curent, iar acest ar putea fi benefic pentru toti. In plus, exista norme europene care impun niste standarde”, a declarat Mircea Dolha.
Eliberarea avizului de constructie ar fi conditionat in acest caz de executarea acestor lucrari. Viceprimarul a spus ca din calculele facute ar rezulta ca investitia de la inceput s-ar putea amortiza intre 5 si 8 ani, astfel incat eficienta pe teremen lung este indiscutabila, la fel si importanta pentru oras.
Firesc, viceprimarul nu a omis din declaratii o idee draga lui, dar care pare greu abordabila pentru cel putin doua-trei, chiar patru generatii de baimareni de acum incolo. Mai clar, Mircea Dolha a revenit cu proiectul din campania electorala, care vizeaza dezvoltarea unui transport urban ultramodern si nepoluant, adica un monorai deasupra Sasarului – idee cam futurista pentru un municipiu care nu se poate mandri cu venituri bugetare atat de consistente incat sa isi permita un asemenea mijloc de locomotie.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult