Franta a relansat, joi, la ONU propunerea de limitare a dreptului de veto pentru membrii permanenti ai Consiliului de Securitate in caz de „crime in masa”, o initiativa care a primit o oarecare sustinere in cadrul Consiliului.
„Trebuie sa dam socoteala opiniei publice. Populatiile noastre nu inteleg modul de functionare a Consiliului de Securitate”, paralizat in cazuri de crime in masa, a declarat seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, in deschiderea unei reuniuni consacrate acestei initiative, in cadrul Adunarii Generale a ONU la New York.
„Dreptul de veto nu este un privilegiu, este o responsabilitate”, a adaugat omologul sau mexican, Jose Antonio Meade Kuribrena, coorganizatorul reuniunii.
Propunerea franceza urmareste sa obtina un angajament din partea celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, China, Rusia) de a nu recurge la dreptul de veto atunci cand sunt comise crime in masa (genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi).
Este vorba despre a evita paralizarea Consiliului, subiniaza Franta, care se sprijina pe exemplul sirian pentru a-si promova initiativa.
De la inceputul razboiului in Siria, care s-a soldat cu aproximativ 200.000 de morti in trei ani si jumatate, Rusia si China si-au folosit de patru ori dreptul de veto pentru a bloca rezolutii ce prevedeau sanctiuni impotriva regimului lui Bashar al-Assad.
„Nu este un secret pentru nimeni ca unii dintre partenerii nostri sunt mai mult decat indiferenti la aceasta propunere”, a recunoscut un diplomat francez. „Suntem realisti, acest lucru nu se va face pe termen scurt. Dar cazul sirian a generat numeroase intrebari si critici, iar noi am avut multe reactii pozitive din partea unor state si ONG-uri”, a adaugat sursa citata.
Circa 20 de state au participat la aceasta reuniune, intre care Statele Unite, China si Marea Britanie, trei membri permanenti ai Consiliului. Rusia nu a fost prezenta.
Sursa: Mediafax