Vezi VIDEO
Birocratia excesiva, dar si costurile foarte mari care trebuie achitate pentru obtinerea unor avize sunt cateva dintre problemele de care primarii maramureseni s-au plans in momentul in care intentionau sa acceseze fonduri europene. Si reprezentantii Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Satu Mare recunosc ca intampina dificultati in solutionarea dosarelor depuse pentru absorbtia fondurilor europene, aratand ca exista discrepante mari intre personalul existent si volumul de munca excesiv.
La intalnirea de lucru organizata astazi, 19 ianuarie, la Prefectura Maramures, primarii din judet si-au exprimat nemultumirile in legatura cu dificultatile pe care le intampina cand vor sa acceseze fonduri europene. De altfel, autoritatile maramuresene recunosc ca exista astfel de probleme, motiv pentru care e nevoie de unele solutii pentru ca alesilor locali sa le fie usurata munca atunci cand vine vorba despre derularea proiectelor cu fonduri europene.
Printre dificultatile enumerate se numara birocratia excesiva, dar si costurile enorme pentru obtinerea unor avize. Numai pentru programul national de dezvoltare rurala, avizul este de 18.000 de lei, a punctat subprefectul Gyongyike Bondi.
“O problema deosebit de importanta ar fi birocratia excesiva, legislatia privind achizitiile publice nereglementata corespunzator. Cred ca niciunul dintre dumneavoastra nu are o experienta buna fata de aceste achizitii. Una spune legea si alta se intampla in realitate”, a declarat subprefectul Gyongyike Bondi.
Si reprezentantii Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Satu Mare recunosc ca intampina greutati la solutionarea dosarelor depuse de primari, din cauza personalului insuficient.
“S-a creat in ultima perioada o discrepanta foarte mare din acest punct de vedere, volumul activitatilor specifice a crescut foarte mult, inzecit, iar personalul a ramas la acelasi nivel, ba chiar s-a diminuat drastic”, a aratat directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Satu Mare, Sorin Radu.
Oficialul institutiei a mai declarat ca sunt inregistrate probleme grave in privinta dosarelor depuse inca din 2008-2009. In multe cazuri a fost nevoie de prelungirea contractelor semnate peste perioada initiala de trei ani, astfel incat primarii au fost obligati sa achite si penalitati de 2 %.
In plus, subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, a sesizat ca sunt frecvente cazurile in care de exemplu lucrarile efectuate la drumuri cu fondurile europene se deterioreaza exact dupa expirarea perioadei de garantie, ceea ce i-a determinat pe oficialii Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sa afirme mai in gluma, mai in serios, ca de vina or fi “Legile lui Murphy”.
Primarii au fost sfatuiti ca, in cazul in care observa ca executantul lucrarii nu si-a facut treaba, sa-i transmita acestuia notificari.
Sursa: Camelia Tocaci