Vezi VIDEO
Cladirile din Baia Mare dotate cu rampe de acces care respecta standardele europene pentru persoanele cu handicap pot fi numarate pe degete, iar mijloacele de transport in comun in care pot urca si persoanele in scaunele cu rotile… nu exista. Problemele persoanelor cu dizabilitati sunt des trecute cu vederea si, cu toate ca exista reglementari ferme in acest sens, putini sunt cei care le respecta.
Reprezentantul societatii de transport in comun Urbis din cadrul Consortiului pentru Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, Ioan Farte, promite ca la urmatoarele achizitii nu vor fi ocolite autobuzele dotate cu rampe. El a recunoscut ca, in acest moment, societatea nu are nici macar un autobuz prevazut cu rampe pentru persoane cu dizabilitati
„Avem autobuze Mercedes, care sunt cu podea mai joasa si care au locuri speciale pentru carucior, dar, intr-adevar, nu au acea rampa. Dar urmatoarele achizitii vor fi dotate cu rampa”, a promis Ioan Farte, seful Serviciului Exploatare din cadrul societatii Urbis.
Pentru o persoana tintuita intr-un scaun cu rotile, un obstacol banal, pe care oamenii obisnuiti nici nu il observa, poate insemna ceva de netrecut. O bordura prea inalta, lipsa rampelor de acces sau trotuarele prea inguste sunt doar cateva dintre impedimentele care ii fac pe acestia sa priveasca lumea numai de dupa geamul casei.
„Lumea ne priveste cu dispret, cu desconsiderare. Eu stiu ce vorbesc, pentru ca pana la 53 de ani am trait aceste clipe zi de zi. Eu nu vad dizabilitatea, eu o traiesc!” – a spus Petre Stamate, prezent astazi, 3 martie, la intalnirea Consortiului pentru Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati.
Multe dintre rampele pentru persoanele cu handicap locomotor sunt impracticabile, construite doar „de amorul pseudorespectarii legii”. „Incercati sa duceti o persoana cu dizabilitati sau sa va puneti intr-un carucior si veti vedea ca multe dintre aceste rampe nu sunt construite cum trebuie”, a propus directorul executiv al Asociatiei Esperando, Daniel Filipas.
Legea 448/2002 este cea care reglementeaza drepturile persoanelor cu handicap, reglementari pe care nu le respecta aproape nicio institutie publica. Nici macar amenzile prevazute in legislatie, de pana la 9.000 lei, nu par sa sperie pe nimeni. Pentru ca nu se aplica.
Sursa: Andrei Gherghel