Vezi VIDEO
Studii peste studii fac reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru proiectul care vizeaza constructia unui nou pod peste Tisa.
Saptamana aceasta o echipa de specialisti din cadrul CNADNR se va deplasa in Ucraina pentru a realiza o analiza geotehnica si topografica. Autoritatile maramuresene sunt optimiste si spun ca acesti pasi nu denota altceva decat faptul ca investitia va fi demarata, fara sa se poata insa avansa un termen concret la care proiectul va fi pus in aplicare.
De ani de zile se vorbeste insistent despre constructia noului pod peste Tisa. Chiar daca lucrurile sunt departe de a se concretiza, autoritatile maramuresene sunt convinse ca investitia va fi dusa la capat. Ba mai mult, reprezentantii Prefecturii spun ca lucrurile se misca, dovada ca in aceste zile o echipa de specialisti de la Serviciul Lucrari de Arta si Consolidari din cadrul CNADNR se va deplasa in Ucraina pentru a realiza anumite studii.
“Pentru realizarea studiilor geotehnice si topografice pentru revizuirea si autorizarea studiului de fezabilitate Pod peste Tisa, zona Teplita, va comunicam urmatoarele: S-au numit echipe de specialisti care vor trebui sa fie trecute pe teritoriul ucrainean. Cu aceasta ocazie solicitam sprijinul pentru reprezentantii Consulatului Ucrainean sa faciliteze accesul echipelor pe teritoriul ucrainean. Si aici este echipa de specialisti din cadrul CNADNR: Remus Mocanu de la CNADNR Bucuresti – sef proiect, Ileana Ciurea, responsabil proiect si Bela Kovacs din partea CNADNR Maramures”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Despre constructia noului pod peste Tisa, reprezentantul Guvernului in teritoriu considera ca e o adevarata “lucrare de arta”. In plus, prefectul este de parere ca in acest an vor fi finalizate toate studiile necesare pentru ca proiectul sa fie pus in aplicare de anul viitor.
“Va fi o lucrare de arta. Va fi un pod care ne va reprezenta nu nnumai pe noi ca maramureseni, ci si ca tara. In prima faza vor face studii pentru a se vedea unde se vor monta pilonii de sustinere a podului. Pentru ca podul il face Romania. Tronsonul de vama si drumul de acces pentru H9 care leaga drumul national ucrainean de DN 18 al nostru e problema care din acest moment va deveni de la proiectare la executie. Este una din lucrarile de referinta ale judetului, dar si a Romaniei pe aceasta parte. Anul acesta trebuie terminate studiile de fezabilitate pentru pod si proiectarea”, a punctat Anton Rohian.
Noul pod peste raul Tisa este gandit ca un proiect menit sa revitalizeze viata economica a Maramuresului Voievodal. Va avea patru benzi (cate doua pe fiecare sens) si va fi destinat atat traficului usor cat si celui greu.
In prezent, localitatile Sighetu Marmatiei si Solotvino (Ucraina) sunt legate printr-un pod cu o singura banda pe sens, construit la inceputul anilor 2000 si consolidat in perioada 2007-2008.
Sursa: Camelia Tocaci