O asociatie a producatorilor de cartofi prajiti din Belgia a lansat o campanie nationala pentru ca aceasta specialitate culinara sa fie inclusa in patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Cu ocazia „Saptamanii cartofilor prajiti din Belgia”, eveniment care se va incheia pe 1 decembrie, Uniunea nationala a producatorilor de cartofi prajiti belgieni (L’Union nationale des frituristes belges/ UNAFRI) a decis sa se mobilizeze pentru ca aceasta specialitate culinara sa fie inclusa in patrimoniul cultural imaterial UNESCO, dupa modelul unor preparate din gastronomia franceza, informeaza lefigaro.fr.
Cartofii prajiti belgieni au o veritabila reputatie de aparat, intrucat 96% dintre familiile belgiene includ acest preparat cel putin o data pe luna in meniul lor. Belgienii spun ca acest preparat specific, o combinatie intre cartofii din varietatea „bintje” si uleiul pentru prajit, are un gust unic. Belgienii care adora cartofii prajiti vor sa promoveze preparatul si si-au fixat urmatorul obiectiv: recunoasterea pe plan mondial a acestui simbol al gastronomiei nationale.
„Gustul delicios al cartofilor prajiti, atmosfera unica din restaurantele de profil si caracterul artizanal al producatorilor nostri fac din cartofii prajiti nu doar un deliciu, ci si o bogatie culturala unica”, se afirma intr-un mesaj postat pe site-ul creat cu ocazia „Saptamanii cartofilor prajiti din Belgia”. Asociatia UNAFRI a depus deja un dosar pe masa de lucru a ministrului flamand al Culturii si a facut apel, in paralel, la sprijinul publicului, un element considerat vital. In acest sens, UNAFRI a lansat o petitie pe internet, dar si in restaurantele care prepara si comercializeaza cartofi prajiti.
Presedintele UNAFRI asteapta decizia comunitatii flamande care va fi anuntata in decembrie. Cererea de recunoastere a statutului special al cartofilor prajiti belgieni va fi apoi trimisa comunitatii francofone si celei germanofone, inainte de a fi expediata la UNESCO. „Este minunat ca avem un proiect care promoveaza un element al culturii belgiene. Cartofii prajiti ne unesc. Trebuie sa renuntam la aceasta mentalitate tipic belgiana, potrivit careia orice este belgian reprezinta ceva rau”, a declarat presedintele UNAFRI.
Trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial national, Ritualul Calusului, Doina si Tehnici de prelucrare a Ceramicii de Horezu, au fost inscrise in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii. Pe 17 octombrie 2003, dupa laborioase si indelungi negocieri, Conferinta Generala a UNESCO, reunita la Paris, a deschis spre semnare Conventia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Patrimoniul Cultural Imaterial se refera la traditii si expresii orale, incluzand limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte si practici referitoare la natura si la univers, tehnici legate de mestesuguri traditionale.
UNESCO a fost fondata la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal in Franta, la Paris, si are filiale active in diverse tari ale lumii. Scopul organizatiei este de a contribui la pacea si securitatea lumii prin promovarea colaborarii intre natiuni in diverse domenii, precum educatie, stiinta, cultura si comunicatii, pentru a se reusi stabilirea unui respect universal fata de justitie, pentru corectitudinea justitiei si pentru drepturile si fundamentele omului liber, indiferent de rasa, sex, limba sau religie, potrivit Cartei Natiunilor Unite. Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956.
Sursa: Mediafax