Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare este din nou la inaltime. Mai exact, Muzeul Judetean de Arta “Centrul Artistic” Baia Mare reprezinta cu mandrie municipiul la editia din acesta an a Targului International Art Safari Bucuresti. In cadrul expozitiei, muzeul este prezent cu 5 lucrari de sculptura si 85 de picturi din perioada interbelica. La targul international, ajuns deja la cea de-a doua editie, participa peste 50 de muzee si galerii din tara si strainatate, Muzeul Judetean de Arta “Centrul Artistic” Baia Mare avand cea mai mare suprafata de expozitie, peste 100 de metri patrati.
Vizitatorii care au trecut deja pragul expozitiei realizate de catre reprezentantii Muzeului Judetean de Arta “Centrul Artistic” Baia Mare s-au aratat incantati de valoarea lucrarilor si de natura sentimentelor expuse pe simeze.
“Muzeul nostru prezinta o expozitie care se intituleaza “Centrul Artistic Baia Mare – Avangarda si pluralismul interbelic, o expozitie care contine 90 de lucrari dintre care cinci lucrari de sculptura si 85 de lucrari de pictura si grafica de sevalet respectiv grafica de reproducere. Proiectul expozitional incepe cu anul 1904, lucrarea unui important pictor spaniol care a lucrat la Baia Mare, Caesar Herrer, si avem o lucrare de Hollosy Simon. Continuam apoi cu artistii majori ai artei baimarene din secolul XX, respectiv Sandor Ziffer, Tibor Boromisza, Nagy Oszkar, Tasso Marchini, Traian Biltiu Dancus, Joszef Klein, Janos Krizsan, Antonia Csikos si, alaturi de acestia prezentam lucrari ale unor artisti mai putin celebri, mai putin cunoscuti dar nu mai putin importanti”, a declarat Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judetean de Arta “Centrul Artistic” Baia Mare.
Majoritatea materialelor expuse de catre Muzeul Judetean de Arta “Centrul Artistic” Baia Mare in cadrul Targului International Art Safari Bucuresti reprezinta lucrari achizitionate recent, din 2007, si cuprinde nume importante din perioada interbelicului romanesc.
“Este o abundenta si un intreg spectacol. Vreau sa adaug ca muzeul nostru se bucura de cele mai inalte aprecieri, de cele mai calduroase aprecieri intr-o companie selecta in care participa si alte muzee importante. As sublinia Muzeul de Arta din Craiova care participa cu o selectie remarcabila, cu cateva lucrari ale maestrilor artei romanesti. Apoi Sectia de Arta a Muzeului Judetean din Targu Mures care, printre lucrarile pe care le-a adus, a adus si celebra “Coborare de pe cruce” a lui Ferenczy Karoly”, a mai adaugat Tiberiu Alexa.
Targul International Art Safari Bucuresti se desfasoara in perioada 13-17 mai, la vernisaj fiind prezent si Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
“Am avut placerea sa particip la Art Safari. Este o manifestare emblematica pentru arta plastica romaneasca, o manifestare in care se reunesc toate galeriile, toate muzeele, toate colectiile importante private din tara sau din strainatate care au arta romaneasca. Cea mai mare mandrie este ca standul cel mai mare l-a avut Baia Mare, cu tot ceea ce inseamna Scoala de Pictura de la Baia Mare.
O alta mare mandrie si un lucru exceptional si un lucru care trebuie sa ne faca sa fim mandri de istoria noastra, de platforma noastra culturala baimareana este faptul ca in fiecare colectie a unui muzeu am vazut cel putin o lucrare facuta in Scoala de Pictura de la Baia Mare, de pictori baimareni sau peisaje care aveau ca si tema Baia Mare. Am avut discutii si dezbateri cu foarte multi galeristi, cu foarte multi oameni de cultura, de arta despre proiectele pe care le are municipiul Baia Mare. I-am sustinut pe colegii nostri de la Muzeul de Arta si, pentru mine, a fost un lucru simbolic. Am aparut in formula elev si profesor, Tiberiu Alexa, directorul muzeului mi-a fost profesor de Istoria Artelor si ne-a facut placere, impreuna sa fim prezenti si la o emisiune despre cultura si arta, la Realitatea TV.
Sunt lucruri care certifica si califica municipiul Baia Mare si tot cea ce inseamna demers artistic in orasul nostru. Ne califica drept un oras candidat pentru o capitala a culturii europene in anul 2021. Mai mult decat atat, am vazut cu foarte multa placere si interes modul in care oameni de cultura, oameni care iubesc arta, bucuresteni sau din alta parte privesc cu foarte multa simpatie si foarte mult respect si consideratie demersul artistic de la Baia Mare, indiferent ca acest demers artistic a insemnat Colonia de Pictura, Scoala de Pictura de la Baia Mare sau Centrul Artistic de la Baia Mare. Le-am vorbit si despre o viitoare Academie de Arte, despre simpozioanele pe care vrem sa le facem, pe sculptura si pe pictura, si pe care le organizam deja de aproape cinci ani si care continua. De asemenea, le-am vorbit despre o viitoare rezidenta pentru artisti, le-am vorbit despre reabilitarea Coloniei de Pictura, le-am vorbit despre, probabil in viitor, un cartier, orasel al artelor in zona Cuprom unde putem sa aratam ca si mintea creativa poate sa genereze dezvoltare, locuri de munca si profit”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Art Safari este singurul targ international realizat in Romania si consacrat artelor, artelor vizuale in general dar si cu extensii pentru partea de creatii contemporane in zona teatrului, a vizualului si a muzicii.
Sursa: Simona Vasiac