Vezi VIDEO
La intrunirea consortiului pentru Persoane cu Dizabilitati, care a avut loc ieri, 21 ianuarie, subprefectul Gyongyike Bondi a propus mai multe masuri care sa vina in sprijinul persoanelor cu handicap din Baia Mare. O propunere inedita venita din partea subprefectului se refera la construirea de indicatoare rutiere speciale pentru nevazatori, folosindu-se alfabetul Braille, si de asemenea tiparirea de etichete, care sa utilizeze acelasi sistem de scriere, pe cutiile de medicamente.
Subprefectul judetului, Gyongyke Bondi, considera absolut necesara introducerea unor indicatoare rutiere scrise in alfabetul Braille pentru nevazatori. „Harta orasului, a comunei se schimba, trotuarul se modifica, apar cladiri noi, iar pentru nevazatori e foarte dificil sa tina pasul cu aceste schimbari. Niste indicatoare scrise in Braille pe care sa le poata atinge cu mana ar fi binevenite”, a explicat ea.
De asemenea, subprefectul considera ca si etichetele de pe cutiile de medicamente ar trebui sa aiba denumirea inscrisa in Braille. „Toata lumea foloseste un algocalmin sau o aspirina. Noi reusim sa facem diferenta intre ele, insa pentru ei e imposibil. Daca macar denumirea celor mai folosite medicamente ar fi scrise in Braille, ca sa le poata citi si nevazatorii, cred ca ar fi un ajutor foarte mare pentru ei”, a precizat Bondi.
O alta problema discutata in cadrul intrunirii consortiului a fost si cea referitoare la rampele de acces in institutii, unele dintre acestea, considera subprefectul, fiind de-a dreptul periculoase.
„Rampele acestea nu sunt doar pentru cei imobilizati in scaunul cu rotile, ci si pentru mamele cu copii in carucior. Pentru ca, pe vremea mea, puteam lasa afara copilul in carucior, ca nu-i trecea nimanui prin cap sa-l ia, dar in ziua de azi nu mai poti avea curajul sa faci asta. Si atunci e necesar sa intre cu caruciorul in magazin ori intr-o institutie. Unele dintre aceste rampe, insa, sunt un adevarat pericol”, a spus subprefectul.
La urmatoarea intalnire, care va avea loc peste doua saptamani, vor fi discutate si celelalte probleme cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati. „Vrem sa vedem care sunt cele mai grave probleme si sa incercam sa le rezolvam”, a mai spus ea.
Subprefectul va solicita, de asemenea, ministrului muncii ca Inspectia Sociala sa treaca in ograda Prefecturii sau a altei institutii, deoarece, considera ea, Inspectoratul Teritorial de Munca, unde a trecut de curand, nu are nicio legatura cu Inspectia Sociala.
Din Consortiul pentru Persoane cu Dizabilitati fac parte Prefectura Maramures, Inspectoratul Scolar Judetean, Directia de Sanatate Publica, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Muna, Agentia pentru Prestatii Sociale, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a copilului, Serviciul Public de Asistenta Sociala, Urbis si, de asemenea, sase organizatii non-guvernamentale.
Sursa: Angela Sabau