Mai vechea propunere de trecere a clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu si-a gasit un sustinator in ministrul educatiei aflat in exercitiu. Daniel Funeriu a afirmat ca se intentioneaza mutarea acestui nivel scolar prin implementarea noii Legi a Educatiei Nationale. Ideea este agreata si de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, care vad in aceasta masura o solutie pentru abandonul scolar.
Invatamantul romanesc ar putea suferi modificari substantiale in timpul mandatului Funeriu. Odata cu noua Lege a Educatiei, clasa a IX-a ar putea trece din invatamantul liceal la cel gimnazial. Cu toate acestea, cel obligatoriu ar ramane de zece clase.
Reprezentantii in teritoriu ai MECTS, respectiv liderii ISJ Maramures, vad aceasta modificare drept o idee buna. Motivul il constituie faptul ca, in felul acesta, ar scadea numarul de elevi tentati sa paraseasca sistemul educational la finele clasei a VIII-a.
“In conditiile actuale, la nivel de sate si comune nu exista ciclu de liceu. Ca atare, elevii care termina clasa a VIII-a sunt tentati sa renunte la scoala, in conditiile in care sunt nevoiti sa se deplaseze la centrele liceale din orase. Daca ar trece la gimnaziu, elevii vor urma si clasa a IX-a in scolile unde au urmat si primii opt ani de scoala”, a explicat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Acesta a precizat ca singura problema aparuta ar fi cea a… infrastructurii scolare. “Sunt in acest moment scoli din mediul rural care au fost concepute arhitectonic cu opt sali de clasa, conform sistemului de invatamant din acele vremuri. De aceea, din acest punct de vedere, va fi mai dificila implementarea clasei a IX-a la centrele de comuna, din cauza spatiului. Dar sunt convins ca s-ar gasi solutii viabile. Una dintre ele ar fi desfasurarea unor cursuri pe dupa amiaza”, a afirmat Filip.
Oficialul a explicat faptul ca va fi mai greu si pentru dascali. Unii dintre acestia vor fi nevoiti sa isi completeze catedra, urmand cursuri la cel putin doua unitati de invatamant.
Pavel Filip considera ca este, insa, aproape convins ca legea nu va fi aprobata mai devreme de 1 septembrie, ca atare noile modificari au sanse minime de a intra in vigoare incepand cu anul scolar 2010-2011.
Sursa: Catalin Tineghe