Vezi VIDEO
Noul cod fiscal, aflat momentan in dezbatere pe site-ul ministerului de Finante, vine cu o serie de modificari care, spera guvernul, vor duce la stimularea cresterii economice si cresterea veniturilor clasei de mijloc. Documentul prevede reducerea TVA incepand cu anul 2016, reduceri ale contributiilor sociale atat la angajat cat si la angajator, cote de impozitare diferite pentru microintreprinderi dar si o noua politica privind accizele. Sunt masuri mai degraba demne de un guvern de dreapta, nu de unul de stanga, considera analistul economic Stefan Gonczi. Acesta este sceptic si spune ca aceasta varianta a Codului fiscal va suferi multe modificari inainte de a intra in vigoare.
Din 2016, guvenul si Ministerul Finantelor vor sa introduca o politica fiscala cu totul noua. Este vorba de un pachet complex de masuri, care vor afecta intreaga populatie si toti agentii economici, daca vor fi adoptate. Reducerea TVA la 20% de la inceputul anului urmator si apoi la 18% din ianuarie 2018 reprezinta o prima masura cuprinsa in document.
„De asemenea, se preconizeaza reducerea cotei de TVA, pentru carne, legume, peste si fructe de la 24 la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016. Tot cu aceeasi data se preconizeaza introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri de orice fel. Pe linie de contributii sociale de stat se preconizeaza eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit, incepand cu 1 ianuarie 2016, introducerea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a contributiei de CASS si CAS. De asemenea, se preconizeaza introducerea obligatiei de CAS si CASS de catre toate persoanele fizice care realizeaza venituri. Reducerea contributiei de asigurari sociale, atat a angajatului cat si angajatorului, sunt preconizate cu 1 ianuarie 2017. Astfel, partea angajatului e preconizata sa se reduca de la 10,5% la 7,5% iar partea angajatorului de la 15,8% la 13,5%”, dupa cum a informat Elena Lenghel, sef Birou Servicii pentru Contribuabili din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Maramures.
Analistul economic Stefan Gonczi considera ca acest pachet fiscal „vine intr-un moment social foarte interesant, fiindca concentreaza veniturile nu inspre guvern, care pare-se ca a gestionat discretionar anumite sume, ci le concentreaza inspre populatie. Este o totala rasturnare a valorilor conceptuale in ceea ce priveste dezvoltarea economica”.
Guvernul vrea sa elimine accizele la titeiul din productie interna si la produsele de lux. Cafeaua, bijuteriile, blanurile sau autoturismele nu vor mai contine aceste accize.
„Propunerile de reducere ar fi urmatoarele: 20% la motorina, 18,62% la benzina fara plumb, 16,28% la benzina cu plumb, De asemenea, se vor reduce accizele la bauturi astfel: cu 15,38% pentru bere, cu 70% pentru vinurile spumoase si cu 30% pentru alcoolul etilic pur”, dupa cum a declarat reprezentantul Finantelor publice judetene.
Stefan Gonczi saluta aceasta initiativa: „Niciodata nu am inteles de ce a trebuit o acciza atat de mare. Pentru ca, cine nu are astazi mijloc de transport sau cine nu are in tara noastra utilaje sau mijloace de transport? Este, practic, seva, miscarea asta a produselor, a bunurilor. E, acum se doreste sa se revizuiasca”.
Impozitele si taxele locale vor avea anumite limite intre care vor putea fi stabilite de catre autoritati: intre 0,08% si 0,2% pentru cladiri rezidentiale si intre 0,2 si 1,3% pentru cladiri nerezidentiale.
Microintreprinderile sunt prinse in aceste masuri si ar urma sa plateasca impozit diferentiat in functie de numarul de angajati. Totusi, suma de 1.530 de lei care va trebui platita pe trimestru este destul de mare, in opinia lui Stefan Gonczi.
„Vad ca filosofia fiscalitatii in momentul de fata, in Romania, a mers spre individ. Ajuta-l pe individ sa economiseasca mai mult si lasa la latitudinea lui ca el sa investeasca. Asta va fi putin mai greu pentru ca noi nu avem cultura asta a investitiilor si, probabil, in timp, dar e vorba de generatii, nu imediat, acest lucru sa se remarce si in economia tarii noastre”, spune analistul economic.
Toate aceste masuri prevad practic o relaxare a fiscalitatii in aproape toate domeniile. Guvernul spera ca astfel sa creasca consumul si implicit productia.
„Numai sa nu-i imbogatim pe cei din exterior. In sensul ca la noi, daca ne uitam la structura produselor si mergem in magazin, probabil 80% le vedem fabricate in alta parte si nu in Romania. Sigur ca da, ar trebui sa conduca la cresterea consumului, dar acest consum si beneficiile aferente, profitul realizat, unde va merge in Romania sau in alte parti?”, se intreaba Stefan Gonczi.
Analistul este insa sceptic ca toate aceste propuneri vor trece de votul Parlamentului in forma actuala.
Sursa: Sonia Rajnita