Vezi VIDEO
Incepand de astazi, 25 iunie, gravidele dar si mamele beneficiaza de drepturi suplimentare la locul de munca. Recent, parlamentarii au introdus anumite modificari la cadrul legislativ privind protectia maternitatii la locurile de munca. Singura conditie este ca femeia sa aduca un document de la medicul de familie care sa ii dovedeasca starea fiziologica.
„Vorbim despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca. Ea a fost modificata si completata de-a lungul timpului, iar ultima modificare o avem prin Legea 154 din 2015, intrata in vigoare astazi. In fapt aceasta lege vine si completeaza actul normativ initial printr-o serie de masuri care sa protejeze salariata gravida la locul de munca sau lauza sau mama dupa nastere, in momentul in care aceasta alapteaza”, a explicat Mircea Onea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures.
Astfel, salariatele gravide si cele care au nascut trebuie sa mearga la medicul de familie pentru a obtine un document care sa le ateste starea. Totodata, acestea trebuie sa informeze in scris angajatorul cu privire la situatia lor. In caz contrar, angajatorul este exonerat de obligatiile impuse de lege, desi nu de toate, fata de salariatele in cauza.
„Fara a incerca sa facem un rezumat al acestui act normativ deoarece este destul de stufos,
actul normativ in sine vine si stabileste reguli legate de consitiile de munca, de agentii fizici, chimici, biologici la care salariata poate fi expusa in procesul de munca si care ar putea fi o vatamare a fatului sau persoanei in sine”, a mai precizat Onea.
Noul act normativ reglementeaza si dreptul gravidelor la concediul de risc maternal. Pe durata acestuia, salariatele trebuie sa primeasca si o indemnizatie lunara. Aceasta este suportata integral din bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate si are un cuantum de 75% din din media veniturilor aferente ultimelor sase luni.
„Concediul de risc maternal este de 120 de zile si poate fi acordat fractionat sau impreuna, bineinteles dupa consultarea si a medicului de Medicina muncii”, a subliniat Onea.
Mai mult, gravidele nu pot fi obligate sa munceasca noaptea si pot solicita reducerea normei de munca cu o fractiune, respectiv cu 2 doua ore in cazul unei norme intregi de opt ore.
Sursa: Ana Pop