Un numar de 25 de activisti Greenpeace din sapte tari – Romania, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia si Germania protesteaza pasnic la Pungesti, declarand zona de carantina in jurul sondei amenajate de Chevron pe perimetrul concesionat in localitatea Silistea. Activistii au format un lant uman la intrarea in perimetrul Chevron, s-au legat de gardul care imprejmuieste sonda si au afisat bannere cu mesajele: ‘Pungesti Zona de carantina anti-Chevron’, ‘NU fracturarii hidraulice’, ‘Stop abuzurilor din Pungesti’.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, Lucian Modoranu, protestul este unul pasnic, pana in prezent nefiind inregistrate incidente.
Actiunea de protest este, dupa cum sustin organizatorii intr-un comunicat de presa, un raspuns la ‘masura fara precedent’ luata de Guvernul roman cu privire la restrangerea drepturilor unei comunitati”.
‘Pe 16 octombrie 2013, Guvernul roman prin institutiile sale si-a permis sa instaureze ‘Zona speciala de siguranta’ la Pungesti in dauna protejarii mediului si a locuitorilor sai. Pentru obtinerea ‘gazului ieftin’, Guvernul apara interesele corporatiilor in loc sa apere drepturile cetatenilor sai. Greenpeace a instituit zona speciala de carantina Anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusa populatia prin metodele de fracturare hidraulica. Acest procedeu conduce la otravirea apelor subterane si de suprafata, otravirea subsolului, a aerului si cresterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltarii economice cu orice pret, fara a avea in vedere respectarea vointei populatiei si a minimelor reguli de protejare a mediului trebuie sa inceteze. Oamenii si mediul inconjurator sunt mai importante decat castigul facil al unor corporatii. Exploatarea industriala a gazelor de sist nu se poate face in dauna vietii sutelor de mii de oameni din perimetrele concensionate. Cerem incetarea oricaror astfel de initiative impotriva mediului inconjurator si a vointei cetatenilor’, a declarat Laurentiu Ciocirlan, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Chevron Romania a primit trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare pentru perimetrele Adamclisi, Costinesti si Vama Veche care se afla in judetul Constanta.
In aprilie, compania Chevron a instalat la Pungesti prima sonda de explorare pentru gazele de sist, in pofida protestelor localnicilor, care au durat luni de zile. Compania planuieste sa instaleze sonde si in comunele invecinate si a primit acorduri de mediu pentru: Paltinis (Bacesti), Silistea (Pungesti), Popeni (Gagesti ) si Puiesti unde Consiliul Judetean Vaslui a dat si autorizatie de constructie. Pana acum, 11 consilii locale din judetul Vaslui si anume: Alexandru Vlahuta, Bacani, Coroiesti, Dumesti, Gherghesti, Pochidia, Perieni, Pogana, Puiesti, Tutova si Vinderei, au adoptat hotarari de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist.
Greenpeace CEE Romania, alaturi de alte organizatii non-guvernamentale au atacat in instanta cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare de gaze de sist prin fracturare hidraulica, incheiate obtinute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costinesti, respectiv Barlad. Reprezentantii Greenpeace atrag atentia ca fracturarea hidraulica este interzisa prin moratoriu in doua tari din Europa, 15 state din SUA, regiuni din Canada, Australia, Noua Zeelanda, Argentina, Spania, Italia, Elvetia, Austria. In Romania, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturarii, emise in baza legii administratiei publice locale de decizie a politicii de mediu si de dezvoltare a unitatii administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi si se afla pe rolul instantelor din Vaslui, Iasi, Arad, Bihor si Suceava. In SUA, pe 30 iunie 2014, cea mai inalta instanta din Statul New York a decis ca autoritatile locale pot emite hotarari pentru a interzice fracturarea hidraulica in baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementari economico-urbanistice.
Sursa: Agerpres