Reprezentantii organizatiilor profesionale din Comitetul National de Initiativa pentru aplicarea Legii camerelor agricole si-au suspendat activitatea. La aceeasi masura au recurs si cei din comitetele judetene de initiativa si comitetele zonale, ca modalitate de protest impotriva deficientelor legislative si financiare constatate la infiintarea camerelor pentru agricultura. Presedintele Federatiei Asociatiei Producatorilor Agricoli Transilvania (APA), Claudiu Franc, a declarat astazi, 10 iunie, ca intreruperea activitatii va amana alegerile pentru Camera Agricola, care ar fi trebuit sa aiba loc in luna iulie.
Presedintele Federatiei Asociatiei Producatorilor Agricoli Transilvania (APA), Claudiu Franc, membru in comitetul national de initiativa, spune ca gestul reprezentantilor asociatiilor profesionale a venit pe fondul nemultumirilor vizavi de lipsa “modificarii legii 283/2010 privind infiintarea camerelor pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala”.
Totodata, reprezentantii asociatiilor profesionale au motivat ca sunt revoltati ca nu s-au gasit resursele de finantare pentru plata specialistilor din aceste camere agricole. Acestia acuza si “politizarea excesiva a camerelor zonale si a comitetelor judetene si nationale”.
Claudiu Franc a precizat ca reprezentantii asociatiilor profesionale vor reveni in comitetul national de initiativa in momentul in care se vor rezolva aceste deficiente. Conform acestuia, suspendarea activitatii in aceste comitete va duce la amanarea alegerilor pentru camerele agricole, care ar fi trebuit sa aiba loc in luna iulie.
Specialistii din Camera Agricola ar urma sa aiba mai multe atributii, precum delimitarea fiecarei parcele pentru agricultori, atribuirea pasunilor si gestionarea subventiilor care vin pentru aceste suprafete. De asemenea, reprezentantii Camerei Agricole vor fi principalii parteneri de dialog in problemele din agricultura, cu institutiile superioare, a adaugat Claudiu Franc.
Sursa: Camelia Tocaci