Aproximativ 300 de angajati din Portul Constanta protesteaza, luni dimineata, in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime, nemultumiti ca 13% din actiunile APM ar urma sa treaca la Consiliul Local Constanta, ceea ce va insemna ca Ministerul Transporturilor nu va mai fi actionar majoritar.
Oamenii s-au adunat in urul orei 7.30 in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime, ei avand pancarte cu mesaje precum: „Portul Constanta ramane la patria mama”, „Portul Constanta, obiectiv strategic national, nu sambadrom local”, „Portul Constanta este inchis cu vaporul pentru baronii locali„, „Jos labele de pe port”, transmite corespondentul Mediafax.
Protestatarii fluiera si sufla in vuvuzele. De asemenea, angajatii din port au adus cateva utilaje in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime.
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlac, a declarat, luni dimineata, ca angajatii din port se opun ca statul sa piarda pachetul majoritar de actiuni la Portul Constanta si municipalitatea sa primeasca alte 13 procente din actiuni. El a mai spus ca in cursul acestei zile ar putea avea loc o intalnire cu primarul Radu Mazare, dar ca nu stie ce ar putea negocia cu acesta, atat timp cat revendicarea ca portul sa ramana la stat nu este negociabila.
Liderul sindical a anuntat ca protestele angajatilor din Portul Constanta vor continua marti si miercuri, urmand sa fie reluate apoi dupa alegerile europarlamentare. Protestele vor avea loc in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime Constanta, intre orele 7.00 si 9.00.
Primarul Constantei, Radu Mazare, s-a intalnit, vineri, cu reprezentanti ai Sindicatului Lucratorilor din Administratia Portului Constanta si cu conducerea Administratiei Portului, angajatii portului spunand ca se tem ca isi vor pierde locurile de munca daca statul nu va mai fi majoritar in Portul Constanta, edilul sustinand ca acest lucru nu se va intampla.
La finalul intrevederii, vicepresedintele sindicatului, Stefan Grigorie, spunea ca angajatii din Portul Constanta se opun acordarii unui pachet suplimentar de actiuni catre municipalitate, in primul rand temandu-se ca ar putea sa isi piarda locurile de munca.
Stefan Grigorie a precizat ca Sindicatul Lucratorilor din Administratia Portului Constanta are aproximativ 460 de membri, adica jumatate din numarul total al angajatilor APM, in cadrul acestei institutii existand inca un sindicat.
La randul sau, primarul Radu Mazare a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii sindicalistilor, ca intelege teama oamenilor ca si-ar putea pierde locurile de munca, dar ca interesul sau este acelasi cu al angajatilor, respectiv ca portul sa mearga bine si sa se dezvolte in continuare.
El a mai spus ca municipalitatea are un interes mai mare ca portul sa functioneze bine decat un ministru al Transporturilor si ca investitiile importante care se fac aici nu vor fi afectate de structura actionariatului.
Mazare mai sustinea ca doreste sa aiba discutii si cu celelalte sindicate din port si cu operatorii portuari pentru a afla de ce se opun acestui transfer.
Guvernul si autoritatile locale propun ca structura actionariatului APM sa fie urmatoarea: 33 la suta Consiliul Local Constanta, 33 la suta Ministerul Transporturilor, 20 la suta Fondul Proprietatea si 14 la suta din actiuni sa fie listate pe Bursa.
In prezent, Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la Administratie Porturilor Maritime Constanta, cu 60 la suta din actiuni, Fondul Proprietatea detine 20 de procente si tot 20 de procente are si Consiliul Local Municipal.
Sursa: Mediafax