Aproximativ 300 de persoane protesteaza fata de Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), sambata seara, in Piata Universitatii din Bucuresti, manifestantii cerand ca acest tratat sa nu intre in vigoare pentru ca „ameninta” viata privata.
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a declarat, pentru Mediafax, ca aproximativ 300 de persoane s-au adunat in zona fantanii de la Universitate, pentru a protesta fata de ACTA.
In paralel cu acest protest se desfasoara si cel contra clasei politice, aproximativ 50 de persoane manifestand in fata Teatrului National, potrivit lui Georgian Enache.
Protestele nu sunt autorizate.
Manifestari contra ACTA au loc si la Cluj-Napoca, unde sunt 1000 de protestatari si la Oradea, unde 60 de oameni cer ca Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) sa nu fie aplicat.
Pe retelele de socializare au fost programate pentru sambata manifestatii de amploare la nivel european impotriva acordului privind pirateria pe Internet, ACTA.
Reprezentanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat, la sfarsitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra insa in vigoare fara aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.
Statele semnatare ale ACTA vor trebui sa aplice „sanctiuni juridice eficace” in cazul distribuirii, importului, radiodifuzarii sau televizarii, distribuirii unor opere, interpretari sau fonograme stiind ca informatiile privind regimul drepturilor de autor in format electronic au fost eliminate.
ACTA prevede ca „pentru a proteja informatiile privind regimul drepturilor in format electronic, fiecare parte prevede protectie juridica corespunzatoare si sanctiuni juridice eficace impotriva oricarei persoane care savarseste una din urmatoarele fapte cu stiinta si fara autorizatie sau, in cazul sanctiunilor civile, avand motive intemeiate de a crede ca aceasta fapta va determina, va permite, va facilita sau va disimula o incalcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricarei informatii privind regimul drepturilor in format electronic; distribuirea, importul in vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea catre public sau punerea la dispozitia publicului a unor opere, interpretari, executii sau fonograme, stiind ca informatiile privind regimul drepturilor in format electronic au fost eliminate sau modificate fara autorizatie”.
Fiecare parte semnatara a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) se asigura ca legislatia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care sa permita o actiune eficace impotriva oricarui act de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala, care are loc in mediul digital, inclusiv masuri de remediere eficiente destinate sa previna orice incalcare si masuri de remediere care sa constituie un mijloc de descurajare a oricarei incalcari ulterioare.
Sursa: Mediafax