Vezi VIDEO
Aproximativ 50 de baimareni care au contractat credite in franci elvetieni au protestat astazi in fata sediului Bancii Nationale Romane (BNR) din municipiu. Inarmati cu pancarte cu lozinci impotriva bancilor si a bancherilor, oamenii incearca astfel sa ajunga la o solutie de compromis in privinta returnarii creditelor. Multi au ajuns aproape in imposibilitate de plata dupa ce cursul valutar al francului a sarit pur si simplu in aer la inceputul acestui an.
«Bancherii egal camatari sub girul BNR si al statului», «Banca Nesimtirii Rusinoase» sau «Nu vrem bani de la stat, vrem sistem reglementat». Sunt doar cateva dintre lozincile afisate in fata sediului BNR de catre baimarenii cu credite in franci. Cresterea exorbitanta a cotatiei francului elvetian i-a facut pe oameni sa iasa in strada, dupa ce au ajuns sa nu isi mai permita sa achite creditele contractate in urma cu 7-8 ani.
„Sa fie rata cum a fost in 2008. Sau in 2010. Nu se poate. Era o conventie acolo ca putea pana la 20% sa creasca, dar acum e 100%, 150% cresterea. De la 490 lei atunci, ducem acum 1.200 de lei. Este foarte greu, tragem de la mancare, de la copii”, a declarat Miclaus Filip.
Baimarenii spun ca nu a fost prima lor optiune creditul in aceasta moneda. Aceasta le-a fost oferita ca si singura solutie de acordare a banilor, din cauza veniturilor prea mici pentru valoarea pe care voiau sa o imprumute. Acum ei cer solutii concrete de la banci si impartirea responsabilitatilor de rambursare intre clienti si banca.
„Din pacate, francul elvetian a luat-o la galop, si nu din vina noastra. Aceasta diferenta enorma intre cursul care a fost in momentul semnarii contractului si cursul care este acum este intr-adevar o povara care ar trebui impartita intre banca si cel care a apelat la un astfel de credit. In acei ani, in care noi am luat astfel de credite, au fost niste ani in care bancile au promovat aceste credite”, a spus Diana, aflata intre protestatari.
„La momentul luarii creditului au afirmat ca este una din cele mai stabile monede, ca este un produs foarte bun. Lucru care s-a dovedit a fi o mare si o mare minciuna. Personal, vad o solutie corecta convertirea creditului la valoarea leului atunci cand a fost luat, datorita faptului ca aceste insittutii au acordat un credit in franci elvetieni dar nimeni nu a vazut francii niciodata. Practic, ei au tranzactionat lei. Am platit pana in momentul de fata prin ratele lunare care au fost achitate de 8 ani de zile, peste valoarea creditului luat. Daca astazi ar trebui sa merg in continuare pana la final, as mai plati inca de patru ori”, spune un alt protestatar.
Baimarenii cu credite in franci vor conversia acestora in lei, la un curs echivalent cu cel de la data acordarii creditelor, plus maxim 20%, sau inghetarea cursului valutar, dar la un curs care sa nu depaseasca 3 lei pentru un franc elvetian. Baimarenii s-au aliat intr-un grup pe o retea de socializare, unde isi impartasesc experientele. Ei vor continua sa protesteze pana ce bancile vor gasi o solutie corecta de rezolvare a ceea ce se numeste criza francului elvetian.
Sursa: Sonia Rajnita