Protestul de tip japonez a fost declansat la nivel national in cursul diminetii de luni. Padurarii maramureseni isi vor pune insa banderolele pe brat abia de marti incolo. Liderul Sindicatului Liber al Silvicultorilor (SLS) Maramures, Ioan Rat Longin, a precizat ca nu este vorba de o greva propriu-zisa, dar ca angajatii din sistem sunt profund nemultumiti.
“Nu a mai fost niciodata un protest al silvicultorilor in Maramures, dar situatia in care s-a ajuns o impune acum. Suntem nemultumiti de nivelul salariilor. Acesta e cu 260 de lei mai mic decat salariul mediu pe economie. Protestam si fata de modul lent in care se face protectia sociala pentru viitorii disponibilizati avand in vedere ca ordonanta care reglementeaza plecarile din sistem a expirat pe 30 martie.”
Protestatarii solicita cresterea salariilor cu 30%, ceea ce ar aduce un plus de aproximativ 200 de lei pe luna. La nivel central s-a anuntat insa o crestere a veniturilor pentru salariatii din silvicultura de numai 6,7% pentru perioada 2007 – 2008.
”Suntem legati de o lege care nu ni se potriveste si care specifica faptul ca salariile cresc odata cu productivitatea in munca. Paza padurilor nu poate fi incadrata in cresterea productivitatii. Un padurar castiga aproximativ 20 de lei pe zi, in conditiile in care nimeni nu face munca lor fara 40 de lei pe zi”, a subliniat liderul sindical maramuresean.
In cadrul Directiei Silvice sunt 825 de angajati afiliati SLS Maramures. Conform datelor detinute de sindicalisti, in acest an urmeaza sa fie disponibilizati 234 de silvicultori maramureseni, o prima transa de concedieri fiind facuta anul trecut. “S-a vorbit de o cifra de 350 de persoane pentru Maramures. O a doua transa ar fi trebuit sa plece in aprilie, dar pentru ca ordonanta a expirat disponibilizarile au fost amanate.”
Padurarii disponibilizati in 2006 au beneficiat, in functie de vechime, de 12 pana la 24 de salarii – nu mai mult de salariul mediu net pe economie, precum si de doua salarii medii pe economie in mana, la momentul plecarii. Angajatii care urmeaza sa plece anul acesta nu stiu deocamdata conditiile si sumele pe care le vor primi. Nu se cunoaste nici planul de restructurare al Regiei Nationale a Padurilor.
Sindicalistii maramureseni din silvicultura au aratat ca programul protestelor nu a fost inca batut in cuie la nivel national dar ca, in situatia in care solicitarile transmise guvernantilor nu vor fi solutionate, e posibil sa se ajunga la declansarea conflictului de munca. Surse de la nivel central vorbesc despre o posibila greva a silvicultorilor pe data de 5 iulie, dupa ce contractul colectiv de munca semnat de angajati va expira.
Sursa: Larisa Tivadar