Aproximativ 30.000 de salariati din 1.850 de institutii ale administratiei publice locale au facut, vineri, greva de avertisment, la actiunea de protest participand si salariati care nu sunt membri de sindicat, spun reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie.
Aproximativ 30.000 de functionari publici din 1.850 de primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora si-au intrerupt activitatea intre 10.00 si 10.30 pentru a face greva de avertisment.
„Mentionam ca alaturi de organizatiile membre, la aceasta actiune au participat si s-au solidarizat cu noi si alte organizatii, federatii/sindicate, care nu fac parte din structura FNSA, precum si salariati care nu sunt membri de sindicat, carora le multumim pe aceasta cale pentru mesajul de unitate transmis colegilor”, au precizat reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie.
Potrivit acestora, actiunea de protest a salariatilor din administratia publica locala a fost generata de ”dezinteresul manifestat de catre reprezentantii Guvernului fata de problemele majore cu care se confrunta salariatii din acest sector de activitate si fata de situatia disperata in care se afla acestia ca urmare a faptului ca sunt si raman cea mai slab platita categorie de salariati din sistemul bugetar”.
„In cazul in care, in cel mai scurt timp, reprezentantii Guvernului Romaniei nu isi vor manifesta intentia reala de a solutiona revendicarile salariatilor din primariile, consiliile judetene si institutiile subordonate acestora de pe intreg teritoriul tarii, FNSA va initia procedura de consultare a membrilor de sindicat, in vederea obtinerii acordului scris al acestora pentru declansarea grevei generale in administratia publica locala din Romania”, mai spun reprezentantii FNSA.
In Bucuresti, peste 250 de functionari din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si Primaria Sectorului 3 au intrerupt activitatea, solicitand sa li se acorde tichete de masa in acest an, dar si cresteri salariale, si au amenintat ca intra in greva generala.
Functionarii publici din cele doua institutii s-au adunat, pentru 30 de minute, in fata sediilor, unde si-au prezentat revendicarile si au facut apel la colegii lor care nu au intrat in greva de avertisment sa se solidarizeze.
La Cluj, peste jumatate din cei 1.000 de angajati ai Primariei Cluj-Napoca au participat la greva de avertisment de o jumatate de ora, in conditiile in care nu toti salariatii sunt membri de sindicat.
Vicepresedintele Sindicatului „Civitas” din Primaria Cluj-Napoca, Remus Muresan, a declarat ca activitatea nu a fost intrerupta, de exemplu, la Centrul de Informare pentru Cetateni (CIC).
„La unele ghisee s-a lucrat, cum sunt cele de la CIC, in conditiile in care multi angajati de aici nu sunt membri de sindicat. Avem 600 de semnaturi din partea angajatilor Primariei clujene, membri de sindicat, pentru participarea la greva dintr-un total de peste 1.000 de salariati. Noi am pus afise, am anuntat angajatii ca este greva de avertisment. Am transmis si la primariile din comune unde avem membri anunturi de greva”, a spus Muresan.
Sindicalistii afiliati FNSA din Primaria Galati nu au facut greva pentru ca nu au avut timp sa se organizeze.
Presedintele Sindicatului Independent din Primaria Galati, Adriana Enache, spune ca membrii sindicatului pe care il reprezinta nu au intrerupt vineri dimineata programul obisnuit, motivand ca s-au primit tarziu comunicatele privind organizarea grevei de avertisment initiate de FNSA si nu a mai fost timp pentru depunerea tuturor documentelor necesare in vederea declansarii unui protest, asa cum prevede cum legea.
„Suntem solidari cu actiunile FNSA numai ca am primit tarziu comunicatele si nu ne-am putut organiza sa depunem documentele pentru protest in cadrul primariei”, a spus Adriana Enache.
Ea a precizat ca din cei 212 membri ai Sindicatului Independent din Primaria Galati, numai 31 si-au manifestat intentia de a protesta, la aceasta institutie fiind aproximativ 400 de angajati.
Nici la Consiliul Judetului Galati nu a fost greva deoarece sindicatul din institutie, care reprezinta aproximativ 100 de angajati, dintr-un numar total de 140, nu este afiliat FNSA.
Totusi, liderul Sindicatului Independent din Consiliul Judetului Galati, George Stoica, a spus ca este si el solidar cu actiunile FNSA.
Revendicarile sindicalistilor de la FNSA vizeaza reglementarea si liberalizarea acordarii, incepand cu anul 2015, a tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, in limita bugetelor locale aprobate prin hotarari de consiliu, si cresteri salariale sau aplicarea, incepand cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
Sindicalistii mai spun ca salariile din administratia publica sunt inacceptabil de mici, intre 900 si 1.900 de lei, in conditiile in care unii angajati lucreaza cu fonduri europene si au responsabilitati foarte mari.
Sursa: Mediafax