Aproximativ 30.000 de persoane au manifestat sambata in mai multe orase mari din Germania pentru a protesta fata de reducerea subventiilor pentru energia regenerabila, in contextul in care tara este angajata intr-un ambitios program de tranzitie energetica, informeaza AFP. La Düsseldorf, Hanovra, München si in alte localitati, manifestantii au cerut accelerarea ritmului de instalare a echipamentelor pentru producerea de energie eoliana si solara.
Germania a prevazut sa renunte complet la energia nucleara cu incepere din 2022 si vrea sa asigure 80% din consumul de electricitate cu energie regenerabila, la orizontul anului 2050, fata de 25% cat este in prezent, subventionand la scara extinsa acest sector.
Politica respectiva trebuie insa revazuta in fata presiunii lobby-ului industrial care suporta in mare parte factura acestei tranzitii energetice. O reforma a legii privind energia regenerabila se va afla pe agenda guvernului la inceputul lunii aprilie.
Ministrul economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, a facut cunoscut ca intentioneaza sa reduca in special subventiile pentru energia eoliana terestra si de biomasa. In plus, cu incepere din 2017, valoarea ajutoarelor va trebui sa fie stabilita printr-un sistem de cerere de oferta care ii va pune in concurenta pe producatori, in timp ce, pentru moment, energia nepoluanta este prioritara pentru alimentarea retelelor, la pret garantat.
Manifestantii au raspuns la apelurile lansate de organizatii pentru protectia mediului, antinucleare si ale partidelor politice, cum ar fi Verzii sau stanga radicala Die Linke.
Sursa: Agerpres