Producatorii de palinca din Maramures au manifestat pasnic in fata Palatului Administrativ din Baia Mare in cursul diminetii de azi, 10 septembrie, insa s-au inflamat in momentul in care au inceput sa discute cu autoritatile judetene. La mitingul programat azi de catre Asociatia Producatorilor de Palinca din Maramures au participat doar 50 de persoane, toate nemultumite de nivelul accizei si de faptul ca guvernantii i-au lasat de izbeliste. Unul dintre horincarii maramureseni a spus ca guvernantii n-au habar de cate prune au in straita, dar stiu sa ceara de fiecare data cate o damigeana de tuica de la maramuresenii care le adreseaza solicitari. Alexandru Bucuiman, presedintele Asociatiei Horincarilor din Maramures
Palincarii au inaintat un memoriu subprefectului Maramuresului Stefan Gonczi, care le-a promis sprijin, dar a aratat ca rezolvarea poate sa existe doar la Comisia Europeana. Membrii asociatiei au spus ca sunt decisi sa mearga pana la Bruxelles ca sa isi vada rezolvate doleantele, insa un prim drum il vor face la Bucuresti unde vor sa discute cu ministrul finantelor si ministrul agriculturii.
Presedintele Asociatiei Horincarilor din Maramures, Alexandru Buciuman, a declarat ca in cativa ani traditia prepararii tuicii se va pierde in judet, pentru ca in conditiile de acum nimeni nu isi mai permite sa fiarba la cazan bautura spirtoasa despre care se stie in toata lumea. El a spus ca deciziile guvernantilor ii duc la faliment atat pe producatorii de horinca, cat si pe pomicultori. ”Din livezi nu a mai ramas nimic. Se vede pe Dura, se vede la Ferma Pomicola nr. 3. In loc apar case, pentru ca nimanui nu ii pasa”, a spus Buciuman, care a precizat ca rezolvarea consta nu doar intr-un regim de accizare favorabil pentru micii producatori, ci si in prevederi care sa ajute pomicultorii.
Romania a cerut avizul Comisiei Europene pentru a aplica un regim de accizare prin care gospodariile sa fie scutite de plata taxei pentru o cantitate de 100 de litri de tuica si rachiuri din fructe destinate consumului propriu, iar micile distilerii sa beneficieze de o reducere diferentiata.
Pentru gospodariile individuale se propune exceptarea de la plata accizelor a unei cantitati de 100 de litri de tuica si rachiuri din fructe destinate consumului propriu, iar pentru fiecare detinator de materie prima (fructe) care se prelucreaza in micile distilerii, aplicarea unui regim de accizare diferentiat, astfel: pentru cei care realizeaza o productie pe an intre 1 hectolitru si 5 hectolitri, o acciza de 25% din acciza standard; pentru cei care realizeaza o productie pe an intre 5 hectolitri si 10 hectolitri, o acciza de 50% din acciza standard, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult