Protestul declansat in subteran este unul foarte periculos, datorita prafului si a gazelor existente in galerii. Ortacilor nu le pasa insa de riscul major la care se supun, ba mai mult, sustin ca, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate, vor cobori mult mai jos, in maruntaiele pamantului.
Minerii maramureseni cer sa fie gasita o solutie pentru ca mina Colbu, ultima ramasa deschisa in zona Borsa, sa functioneze si pe viitor. Ei sunt convinsi ca unitatea este profitabila si ca exista interese meschine pentru care s-a decis inchiderea ei. Pe lista de revendicari aratata de grevisti figureaza si prelungirea Ordonantei 8, privind platile compensatorii din minerit, dar si cresterea sumelor primite la disponibilizare pana la nivelul celor acordate in Valea Jiului.
Greva declansata la primul sut
Nebunia la mina Colbu a inceput dis-de-dimineata, la cateva minute dupa ora 6.00, cand ortacii se pregateau sa intre in sut. S-a aflat ca, marti, conducerea Remin a hotarat sa puna cruce activitatii miniere la Borsa. Cand au auzit ca le-au fost scrise deja preavizele pentru plecare, oamenii, si asa iritati de modul in care s-a pus problema salvarii mineritului maramuresean, au explodat.
Cei 52 de ortaci din primul schimb au urcat in vagoneti vociferand, iar in momentul in care au ajuns la 2.400 de metri sub munte au coborat si s-au adunat in grup. Ulterior, a fost blocata linia de transport, iar minerii s-au adapostit intr-un mic refugiu. S-au sfatuit cateva minute, dupa care au anuntat ca au intrat in greva.
Cateva ore mai tarziu, au coborat in subteran si liderii sindicali, precum si directori ai minei Borsa. Acestia au fost nevoiti sa faca drumul pana la grevisti pe jos pentru ca nimic nu functiona in mina. Desi negocierile au durat minute in sir, argumentele sefilor nu au reusit sa ii convinga pe mineri sa revina la lumina zilei.
Protestele s-au extins si la suprafata
La sase ore de la declansarea grevei, numarul ortacilor blocati in adancul minei Colbu a ajuns la 104. Celor 52 de mineri aflati de dimineata in refugiul de sub munte li s-au alaturat alti angajati, care erau programati sa intre in sut la ora 12.00 si care au parcurs pe jos distanta pana la colegii lor.
In jurul orei 13.00 a fost declansat protestul si la suprafata. Angajatii de la Flotatia Centrala Borsa au aflat de minerii blocati in subteran si au decis sa intrerupa munca. Unii dintre ei au vrut sa li se alature colegilor din mina, dar au fost impiedicati. Dupa-amiaza, numarul persoanelor aflate in greva a ajuns la aproape 270.
Spiritele erau mai mult decat incinse. Angajatii de la suprafata au declarat nu numai ca sunt solidari cu protestatarii de sub pamant, dar ca vor intra in greva foamei ca sa isi arate in mod real sustinerea in situatia in care conducedrea companiei Remin nu va sosi la mina Colbu ca sa le dea explicatii si sa le rezolve problemele.
Disperati ca raman fara locuri de munca
Miercuri, liderul sindicatului Nordmin, Tiberiu Mihali, a parcurs de nenumarate ori distanta de 2,4 kilometri de la gura minei si pana la refugiul ortacilor. Le-a preluat grevistilor lista cu revendicari pentru a o transmite conducerii companiei Remin, apoi a incercat sa ii convinga sa urce totusi la suprafata.
“Nu vor cu nici un chip sa iasa din mina. Situatia lor e de inteles pentru ca multi mai au doar cateva zile pana la pensie, iar acum se trezesc dati afara. Altii sunt oameni care au in spate 15 – 17 ani de minerit si care au slabe sanse sa se mai poata angaja in alta parte pentru ca mineritul e meseria pe care o stiu. Si o stiu bine”, a declarat sindicalistul.
Protestatarii sunt in pericol
Refugiul in care s-au adapostit cei 104 ortaci nu e mai mare decat o camera de apartament. In jurul orei 14.00 stateau toti ingramaditi unul in celalalt pe niste bancute din lemn murdare si putrede. Erau obisnuiti cu aerul cald si irespirabil din adancuri, dar si cu umezeala care patrunde adanc in oase. Noroc cu un patron din Borsa, care le-a asigurat grevistilor apa minerala, paine si conserve.
Stiau si cat de periculos e protestul la care s-au angajat, mai ales ca multi dintre ei sufera de silicoza, iar orele numeroase petrecute in subteran ar putea declansa o criza. “24 de ore stam aici in refugiu. Aici o sa si dormim. Daca nu vin la noi, maine (n.n. joi), mergem pana la abataje si coboram in adanc. Acolo e si mai mare praf si sunt gaze, dar sa ne scoata pe targa daca altfel nu vor”, a spus unul dintre ortacii aflati in greva. “Pana la Craciun stam aici! Nu mai mergem noi la ei, sa vina ei la noi”, au vociferat si ceilalti mineri.
Conducerea companiei Remin tace malc
Miercuri dupa-amiaza, revendicarile minerilor de la Colbu au ajuns pe masa ministrului economiei, Codrut Seres. Surse neoficiale au precizat ca o parte din cererile protestatarilor blocati adancuri – si anume cele legate de prelungirea Ordonantei 8 – vor fi solutionate. Reprezentantii ministerului economiei nu au avut insa o pozitie oficiala fata de greva declansata de ortacii maramureseni.
Directorul companiei Remin, Vasile Pintea, s-a aflat miercuri in Capitala si a declarat ca nu stie mai nimic despre conflictul de munca izbucnit la mina Colbu. El a precizat ca mai multe detalii despre ce s-a intamplat si despre procedurile care urmeaza sa fie aplicate ca urmare a deciziei Consiliului de Administratie “trebuie sa dea directorul tehnic Nechita, care se afla la Borsa si stie ce se intampla”. Seful in cauza nu a putut fi insa contactat pentru ca nu a raspuns apelurilor telefonice.
Nu a fost anuntat numarul disponibilizatilor
Rata somajului in Maramures, inregistrata in luna septembrie, a fost de 4,1%. Aceasta a fost calculata la un numar total de 8.585 de someri inregistrati, din care doar 3.416 sunt beneficiari de indemnizatii. Restul, de 5.169, nu mai sunt in plata la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Directorul institutiei, Alexandru Bondrea, a aratat ca Remin Baia Mare nu a prezentat inca datele privitoare la concedierile colective pe care urmeaza sa le faca.
”Noi am informat compania si am cerut lamuriri pentru ca trebuie sa luam masuri. Potrivit legii, Remin trenuie sa ne anunte care este numarul persoanelor care vor fi disponibilizate cu 30 de zile inainte de preaviz”, a afirmat Alexandru Bondrea. In cazul in care vor fi concediati aproximativ 2.000 de salariati, cum s-a vehiculat, rata somajului va urca in Maramures la circa 5,5%, insa si asa se va situa in media pe tara.
Sursa: Larisa Tivadar si Vasile Dale