Protestul a fost organizat împotriva deciziei guvernului Turciei de a încredința cultului musulman catedrala ortodoxă ‘Sfânta Sofia’ din Istanbul (Constantinopol), un simbol al civilizației creștine bizantine. Manifestația s-a desfășurat în fața Ambasadei Turciei la București
‘După lungi discuții și amenințări, guvernul de la Ankara a decis ca Sfânta Sofia, simbolul creștinătății ortodoxe să devină moschee. Decizia a fost luată simbolic în ziua de 29 mai 2020, ziua în care se împlineau 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către otomani. Astăzi, la Istanbul, Sfânta Sofia a devenit oficial moschee.
Sfânta Sofia, o bazilică creștină care dăinuie de aproape un mileniu, a fost transformată samavolnic în moschee în 1453. În 1935, Mustafa Kemal Ataturk a decis să o transforme în muzeu, la aproape un deceniu de la destrămarea imperiului otoman. Gestul lui Ataturk a fost unul simbolic de reconciliere cu lumea creștină și de modernizare a Turciei.
Astăzi asistăm la o reîntoarcere în timp, agresivă și fără o miză bine definită. Acest gest al actualului președinte turc este mai degrabă unul politicianist, care nu folosește nimănui. Este o tentativa inutila de segregare pe criterii religioase, într-o lume care tinde spre globalizare și care propovăduiește mai ales conviețuirea și alteritatea.
Sfânta Sofia face parte din patrimoniul universal și ne apartine tuturor. Este și va fi, indiferent de varul de pe pereți, o bazilică creștină, un simbol al unei civilizații din care ne tragem cu totii originile. De aceea un grup de seniori ai Ligii Studenților, organizație înființată imediat după Revoluție, care a adus un suflu proaspăt în atmosfera încă imbibata de comunism din anii ’90, a decis să organizeze astăzi un flash mob la Ambasada Turciei.
Protestul nu este un afront adus statului turc, ci o manieră democratică de a împiedica abuzurile de orice fel. Această decizie unilaterală a guvernului de la Ankara nu face altceva decât să deschidă drumul către distrugerea trecutului universal.’ a scris jurnalistul Rafael Udriște, unul dintre participanții la protest, pe contul său de Facebook.