Mii de manifestanti au iesit pe strazile Madridului la apelul sindicatelor si organizatiilor cetatenesti pentru a denunta politica de austeritate a guvernului si a exprima o serie de revendicari.
Sub sloganele „Da, putem”, „Foloseste-ti forta”, Summitul social, care regrupeaza sindicatele si o suta de asociatii, a convocat acest mars alaturi de Valul cetatenesc, format din colective profesionale precum educatia si sanatatea pentru apararea serviciului public, care manifesteaza de obicei impreuna.
La doi ani dupa venirea la putere a guvernului de dreapta condus de Mariano Rajoy, manifestantii au defilat in spatele unei pancarte albe de mari dimensiuni pe care era scris: „Judecati bancile. Salvati serviciul public, pensiile, persoanele”.
Printre tintele lor se numara sistemul bancar ale carui probleme au contribuit la precipitarea crizei in 2008. Sosit la putere la sfarsitul lui 2011, guvernul Rajoy a supus Spania unei cure de austeritate fara precedent, cu pretul unor sacrificii dureroase. Doi ani mai tarziu, tara se indreapta catre crestere economica, insa se afla in pragul unei grave crize sociale, cu o rata a somajului de aproape 26 la suta.
Dupa numeroase proteste de amploare in 2011 si 2012 in intreaga Spanie, riposta sociala a pierdut din intensitate anul acesta. „Suntem aici pentru 30.000 de motive. Le cerem sa nu mai zdrobeasca poporul asa cum o fac acum „, explica, Epifanio Lopez, un muncitor in varsta de 59 de ani.
„Guvernul trebuie schimbat”, afirma Laura Fernandez, in varsta de 19 ani, o studenta la medicina imbracata in uniforma sa alba, simbol al revendicarilor celor din sanatate, cu un tricou verde pe deasupra, culoarea sustinatorilor scolii publice.
„Acesta este viitorul miscarii, deoarece daca fiecare protesteaza singur, nu vom avea forta. Nemultumirile noastre sunt comune, impotriva politicilor care afecteaza toate sectoarele”, adauga prietenul sau Miguel Abad, in varsta de 20 de ani.
Miscarea indignatilor a lansat de asemenea un apel la protest intr-o alta locatie: in Plaza de España, unde organizatia ecologista Greenpeace a amplasat, pe fatada unui imobil gol, o pancarta galbena de 315 metri patrati pe care este scris „Nu legii anti-protest”.
Sloganul denunta proiecul de lege privind securitatea, analizat de guvern, descris de stanga ca fiind un proiect de „represiune cetateneasca”.
Sursa: Mediafax