Profesorii nu vor mai trece notele elevilor in cataloagele si carnetele scolare, incepand de azi, 28 septembrie. Masura face parte din actiunile de protest stabilite in Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). In acelasi timp, dascalii vor fi intrebati printr-un referendum daca sunt sau nu de acord cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat, incepand cu data de 16 noiembrie.
De la inceputul acestei saptamani, notele elevilor nu vor mai fi trecute in cataloage, ci vor fi consemnate in documentele proprii ale cadrelor didactice. Secretarul general al FSLI, Liviu Pop – presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLI), a afirmat ca, in paralalel cu aceasta actiune de protest, in randul dascalilor se va derula un referendum pe tema grevei generale. Profesorii vor fi intrebati daca sunt de acord cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat, incepand cu data de 16 noiembrie, cu cateva zile inainte de alegerile prezidentiale.
Sindicalistii din invatamant se vor alatura si protestelor declansate de Alianta Bugetarilor, respectiv pichetarea sediilor PD-L si PSD din Bucuresti si din municipiile resedinte de judet, in 30 septembrie, in intervalul orar 11.00–13.00, urmand ca in 5 octombrie sa recurga la greva generala de o zi.
Dascalii vor participa si la mitingul din 7 octombrie, organizat de confederatiile sindicale, cu prilejul Zilei Internationale a Muncii Decente.
Liderii FSLI au mai decis ca salariatii din sectorul bugetar sa nu se implice si sa nu participe la organizarea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie, in cazul in care va fi organizat un al doilea tur de scrutin.
Nemultumirile sindicalistilor din invatamant sunt legate de legea educatiei nationale si de legea salarizarii unitare. ”Legea Educatiei Nationale contine atat greseli gramaticale, precum si prevederi contradictorii, nelegale si necorelate cu alte legi care vizeaza educatia. Conform Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pozitionarea functiilor didactice si nedidactice in grila de salarizare este inacceptabila, iar veniturile salariale vor inregistra o scadere dramatica in perioada urmatoare, prin eliminarea sporurilor, indemnizatiilor si a altor drepturi salariale„, a precizat secretarul general al FSLI, Liviu Pop.
Sursa: Camelia Tocaci