Peste 150 de angajati ai Romtelecom din mai multe judete ale tarii, inclusiv din Maramures, au pichetat azi, 20 februarie, Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, in semn de protest fata de anuntul companiei de disponibilizare a 600 de persoane in acest an. Sindicalistii maramureseni au fost in numar de 40, iar alaturi de ei au fost angajati ai companiei din Cluj, Bistrita-Nasaud, Alba, Hunedoara, Brasov si Timis.
Timp de doua ore, protestatarii au afisat sub geamurile institutiei pancarte si bannere pe care s-a putut citi: „Voi cu butoanele, noi cu telefoanele”, „Vrem parasute pentru lucrul la inaltime” sau „Minciuna – noua valoare a companiei”. De asemenea, sindicalistii din Romtelecom au avut un mesaj critic la adresa conducerii Romtelecom, aratand ca ”axa raului pentru retele este Cluj – Bucuresti – Atena”.
Reprezentanti ai managerilor Romtelecom, aflati in Palatul Telefoanelor, au invitat la discutii o delegatie a protestatarilor, insa acestia au refuzat si au cerut ca unul dintre sefi sa coboare in mijlocul lor si sa le explice situatia in care se gaseste compania. ”Macar sa vina si sa ne spuna «Buna ziua». Cred ca meritam atat”, a spus unul dintre sindicalisti.
Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Telecomunicatii, maramureseanul Doru Dancus, a declarat ca disponibilizarile au fost anuntate fara ca in prealabil sa existe o consultare cu sindicatele. „Protestam fata de planul de reorganizare anuntat de Romtelecom care va duce la disponibilizarea a 600 de angajati ai Directiei executii – operatii. Vor fi afectati, in primul rand, tehnicienii de instalari si reparatii, cei care fac ca produsele noastre sa fie livrate in conditii optime clientilor”, a spus Doru Dancus in timpul actiunii sindicale din fata Palatului Telefoanelor Cluj.
Sindicalistii au criticat ideea managerilor companiei de a renunta la 600 dintre salariatii din divizia Operatiuni, precizand ca in acest fel este pusa in pericol siguranta la locul de munca a colegilor care vor ramane pe mai departe in sistem. Unul dintre protestatarii maramureseni a spus ca ar fi trebuit o analiza mai atenta a conditiilor de munca. ”Asa ceva nu se poate. Cata vreme unul este pe scara, altul trebuie sa o tina. Am inteles c ar dori sa se automatizeze munca, dar nu se poate face peste nopate”, a declarat acesta, referindu-se la intentia Romtelecom de a inlocui oamenii cu masini.
Disponibilizarile de personal au fost anuntate pentru inceputul lunii mai si au fost justificate prin nevoia de a reduce din costurile companiei si de a eficientiza activitatea. Sindicalistii au aratat ca proteste similare se vor organiza in perioada urmatoare si in alte judete, inclusiv la Bucuresti.
Sindicalistii nu au avut prea mult succes cu actiunea lor, insa au reusit sa fixeze pentru ziua de luni, 22 februarie, o intalnire cu sefii regionali, unde urmeaza sa isi prezinte revendicarile. Ulterior, liderii de sindicat vor avea o runda de negocierii si cu managerii companiei, insa data la care vor avea loc discutiile nu a fost fixata.
Sursa: Ioana Osan