Sindicalistii considera masura impunerii concediului fortat fara plata pe luna decembrie ca fiind abuziva si va actiona Ministerul in instanta in luna ianuarie. In plus, notele informative ale Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) privind zilele neplatite ale dascalilor au creat confuzie atat in randul elevilor, cat si al cadrelor didactice, care nu au inteles cand nu se vor desfasura cursuri si nici cum se va recupara materia pierduta.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat verdictul final in cazul reducerilor de cheltuieli. Pentru ca dascalilor li s-au taiat deja o serie de sporuri, decizia CSM a fost ca acestea sa nu fie de 15,5%, ci de 9,81%. Mai mult, dascalii reclama ca nu le-a fost acordat, in mod abuziv, premiul de 2%.
Potrivit dascalilor, reducerile ar trebui sa fie doar de 7,81% pe noiembrie (9,81% precizat de CSM minus premiul de 2% neacordat) si de 13,5% pe decembrie (15,5% cat se precizeaza in lege minus premiul de 2%).
Potrivit sindicalistilor, prin concediul fortat de cinci zile, cuprins in perioada 14-18 decembrie, se realizeaza o reducere mai mare a cheltuielilor decat cea prevazuta prin decizia CSM.
“Normal ar fi ca reducerile sa fie de 7,81% pentru luna noiembrie si de 13,5% pentru luna decembrie. Aceste cifre inseamna 1,5 zile, respectiv 2,6 zile de munca. Daca nu este respectata decizia CSM, ca ordonator de credite, atunci vom actiona in instanta Ministerul si vom invoca aceste cifre. Consideram ca notele ministeriale constituie un abuz al aplicarii legii reorganizarii agentiilor”, a explicat Liviu Marian Pop, secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si presedinte al organizatiei maramuresene.
O alta problema ridicata de sindicalisti este deruta elevilor si profesorilor in ceea ce priveste programul scolar. “Acest concediu fortat duce la bulversarea totala a inscrierii elevilor la examenul de bacalaureat. Modificarea programului anului scolar intra in atributiunile ISJ, nu ale MECI”, a precizat Pop.
Potrivit presedintelui SLIMM, sindicatul va mai recurge la instanta pentru a recupera anumite venituri neacordate de catre MECI, dar prevazute prin lege.
“Premiul de 2% este prevazut de legislatie. Eliminarea acestuia trebuia sa intre in vigoare, conform legii, de la 1 ianuarie 2010. De asemenea, vom incepe procesul pentru legea 315, care prevede acordarea acelei sume de 100 de euro, denumit Euro 100, pentru achizitionarea de suport didactic. Pentru anul 2009 nu a fost acordat niciun ban in acest scop”, a afirmat Liviu Marian Pop.
Presedintele SLIMM a adaugat faptul ca vor continua procedurile in ceea ce priveste cresterea salariala. “Guvernantii s-au grabit sa publice in Monitorul Oficial si sa puna in aplicare legea reorganizarii agentiilor, insa nu acelasi lucru s-a intamplat cu celebra lege 221/2008. Aceasta nu a fost pusa in aplicare niciodata. Inteleg ca e criza, insa mi s-ar parea normal sa fie criza in toate sectoarele bugetare. Cred ca aici vorbim deja de rea vointa”, a apreciat Liviu Marian Pop.
Sursa: Catalin Tineghe