Vezi VIDEO
O parte din personalul auxiliar de specialitate din cadrul Tribunalului Maramures si Judecatoriei Baia Mare si-a intrerupt activitatea azi, incepand cu ora 11.00, peste 50 de persoane iesind in fata Palatului de Justitie din Baia Mare ca sa protesteze impotriva conditiilor de lucru, pe care le apreciaza ca epuizante, precum si fata de intentia Ministerului Justitiei de a le taia din drepturile salariale. Activitatea instantelor nu a fost afectata de iesirea in strada a grefierilor, acestia aratand ca au fost colegi de-ai lor care au ramas la sedinte pentru a nu incurca magistratii. Grefierii au amenintat insa cu intrarea in greva la inceputul saptmanii viitoare, ceea ce ar presupune ca nicio cauza sa nu mai poata fi judecata.
Protestatarii de la Judecatoria Baia Mare si Tribunalul Maramures au insirat pe treptele Palatului de Justitie convocatoarele cu sedinte la care trebuie sa participe intr-o singura zi, ei aratand ca numarul sedintelor ajunge si pana la 200. De altfel, convocatoarele au fost desfasurate pe o lungime de aproximativ 5-7 metri, acestea reprezentand munca pe o zi a grefierilor maramureseni.
”E un protest spontan la care am recurs in semn de solidaritate cu colegii de la instantele din Romania care sunt organizati in sindicate”, a spus una dintre protestatare. Ea a precizat ca nici ea si nici colegii ei nu s-au gandit pana acum sa puna bazele unei grupari sindicale, dar exista o suprasolicitare a angajatilor, mai ales in conditiile in care posturile din instante s-au blocat.
Protestatarii au iesit cu pancarte in fata Palatului de Justitie din Baia Mare si au aratat ca nu vor renunta pana cand revendicarile nu le vor fi rezolvate. Grefierii au spus ca lucreaza inclusiv sambata si duminica, pentru ca sunt cauza care se judeca in regim de urgenta, iar angajatii de la registratura au spus ca lucreaza non-stop chiar mai mult de opt ore, fara sa beneficieze de pauza de masa.
Nemultumirile grefierilor sunt legate de modul de aplicare, apreciat ca discriminatoriu, a sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica, nerespectarea titlurilor executorii privind plata unor drepturi salariale restante obtinute de personalul auxiliar de specialitate si judecători, neasigurarea resurselor umane necesare bunei desfasurari a activitatii in domeniul justitiei.
Un punct important pe lista revendicarilor personalului auxiliar din instante este proiectul de ordonanta de urgenta a guvernului privind salarizarea si celelalte drepturi salariale ale personalului din domeniul justitiei, precum si modificarea si completarea unor acte normative din domeniul justitiei, dar si lipsa banilor pentru o activitate in conditi normale.
Pentru luni, 13 aprilie, grefierii maramureseni au anuntat noi proteste, aratand ca de saptmana viitoare s-ar putea sa blocheze activitatea instantelor, tocmai pentru a atrage atentia asupra importantei muncii lor.
Sursa: Meda Muntean, Vasile Dale