Peste 86.000 de camioane ar putea ramane pe loc, incepand de luni, 9 decembrie, in urma deciziei transportatorilor de a-si opri activitatea pe termen nelimitat, fiind nemultumiti de atitudinea recenta a ministerului de resort, a declarat pentru Agerpres Augustin Hagiu, consultant in transporturi si presedinte al Confederatiei Nationale Rutiere (CNR).
‘Ministerul Transportatorilor nu si-a respectat, in ultima perioada, angajamentele in ceea ce priveste imbunatatirea contextului legislativ in care transportatorii isi desfasoara activitatea. Tocmai de aceea, noi speram ca incepand de luni, 9 decembrie, peste 86.000 de camioane vor ramane pe loc la nivelul intregii tari, actiunea urmand sa continue pe termen nelimitat’, a afirmat Augustin Hagiu.
Potrivit unui comunicat remis joi Agerpres de CNR, transportatorii rutieri de marfuri reclama, totodata, masura anuntata de Guvern, de scumpire a carburantilor, o data prin cresterea accizei, dar si prin noua taxa de 7 eurocenti + TVA, introdusa in pretul carburantilor.
‘Transportatorii autohtoni nu pot intelege si nici nu pot accepta explicatiile lipsite de logica prin care Guvernul incearca sa justifice abuzul comis. Astfel, ‘amortizarea’ celor sapte eurocenti pe fondul presupuselor predictii privind scaderea cotatiei internationale a barilului este o aberatie si un non-sens, atata timp cat, intr-o asemenea situatie, in tarile europene pretul carburantilor va fi mai mic decat in Romania, fapt ce arunca si mai mult transportatorii romani in afara competitiei din piata europeana si regionala’, se spune in comunicat.
Potrivit sursei citate, Guvernul intentioneaza sa foloseasca sumele colectate din noua taxa pentru a construi, cu prioritate, autostrazi in afara fluxurilor si coridoarelor de transport comercial.
‘In acelasi context, autostrazile ce urmeaza a fi construite cu bani astfel colectati vor fi mai mult ca sigur taxate, dupa cum se exprimau in urma cu ceva timp guvernantii actuali’, sustine CNR.
Decizia de intrare in greva a fost luata pe 29 noiembrie, in cadrul unei reuniuni desfasurate langa Sibiu, la care au participat reprezentanti ai transportatorilor de marfuri din intreaga tara, impreuna cu delegatii ale patronatelor din transportul rutier.
Este vorba despre reprezentanti ai transportatorilor din 24 de judete ale tarii, precum si de lideri ai Asociatiei Patronale a Transportatorilor din Arad, Federatiei Operatorilor Romani de Transport, Federatiei Transportatorilor Europa, Asociatiei Transportatorilor Rutieri in Constructii, Breslei Marilor Transportatori din Cluj si Asociatiilor transportatorilor rutieri de marfuri din Maramures, Transilvania, Moldova si Constanta, patronate membre al Confederatiei Nationale Rutiere.
Sursa: Agerpres