Mitingul din Piata Universitatii s-a incheiat fara incidente notabile intre protestatari si fortele de ordine, dupa ce ultimii ramasi in strada, 20-30 de ultrasi, au fost evacuati din zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura. Protestatarii au inceput sa plece din Piata Universitatii inca dinainte de ora 23.00, astfel ca intr-o jumatate de ora mai toti cei aproximativ 2.000 de oameni, numarul maxim al manifestantilor de marti seara, plecasera deja.
Singurele incidente de la protestul de marti au avut loc atunci cand in Piata Universitatii a aparut fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban. Acesta a fost injurat si busculat de protestatari, insa nu a fost in vreun fel ranit, fiind in permanenta protejat de cel putin sase colegi, pe post de bodyguard.
UPDATE 00.05 – Trei persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale la mitingul din Piata Universitatii, un barbat cu diabet care consumase alcool si un altul cu durere toracica fiind transportati la spital, a declarat managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Alis Grasu.
„Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a intervenit la mitingul de la Universitate in trei cazuri. Este vorba despre doua persoane care sufereau de diabet si care din cauza frigului s-au decompensat, una dintre acestea, care consumase si alcool, fiind transportata la Spitalul Coltea. Un alt barbat a acuzat dureri toracice si a fost si el dus la Spitalul Coltea”, a spus doctorul Alis Grasu.
UPDATE 22.10 – Cinci persoane din Piata Universitatii au fost duse la sectii de politie
Jandarmii au dus la sectii de politie patru persoane din Piata Universitatii asupra carora au gasit un spray iritant lacrimogen, un box, un cutit si un baston telescopic, precum si o persoana care a refuzat sa se legitimeze, a declarat purtatorul de cuvAnt al Jandarmeriei RomAne, Florin Hulea.
„Cinci persoane au fost duse la sectiile de politie, unul pentru ca avea un spray iritant lacrimogen, unul pentru ca avea un box, unul pentru ca avea un cutit, unul pentru ca avea cu baston telescopic, iar unul pentru refuz de legitimare”, a spus Florin Hulea.
UPDATE 21.10 – Cateve sute de studenti au venit in Piata Universitatii, strigand „Au venit studentii!, „Demisia”, „Solidaritate”, „Jos Basescu”. Studentii din Grozavesti si Regie – care au venit in mars de pe strada Edgar Quinet, s-au oprit la gardurile amplasate in zona fAntAnii de la Facultatea de Arhitectura.
Aproximativ 450 de studenti au ajuns, marti seara, in Piata Universitatii, potrivit liderilor acestora.
UPDATE 20.50 – Numarul ultrasilor care participa la protestul din Piata Universitatii este mult mai mic decAt cel din serile precedente, surse din Jandarmerie spunand ca motivul ar fi acela ca multora dintre cei ridicati, in urma evenimentelor din weekend, le-au fost facute dosare penale.
Cei aproximativ o mie de manifestanti din Piata Universitatii de marti seara sunt impartiti in doua grupuri relativ diferite.
Pe de-o parte, in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura s-au masat activistii importantelor ONG-uri din Romania, alaturi de studenti, elevi si chiar profesori. Manifestatia de aici pare condusa de Claudiu Cojocaru, profesor la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).
Sloganurile scandate la fantana ii vizeaza pe presedinte, premier si pe alti lideri importanti ai PDL, dar se refera, totodata, si la chestiuni de substrat, de politica interna sau externa.
De partea cealalta a Bulevardului Magheru, pe treptele Teatrului National Bucuresti, se afla masati revolutionarii si pensionarii, care s-au adunat aici inca de dupa-amiaza. Mesajele scandate critica dictatura presedintelui si indeamna oamenii sa se alature protestului.
MAI a instituit Cod Albastru, sunt protejate institutiile dar nu a crescut numarul fortelor de ordine
Ministerul Administratiei si Internelor a instituit Codul Albastru, ceea ce inseamna un nivel moderat de alerta, asigurarea pazei la institutiile publice, mentinerea la serviciu a unui sfert din personal, dar nu si sporirea efectivelor, a declarat marti, purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru.
Purtatorul de cuvAnt al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a precizat ca, pe o scara de la unu la patru, Codul Albastru este la nivelul doi.
„Este nivelul moderat de alertare, care reprezinta masura preventiva venita sa asigure capacitatea de reactie in cazul in care comandatul de dispozitiv dispune interventia daca situatia o impune”, a spus Marius Militaru.
El a mai precizat ca acest nivel de alertare a fost instituit de luni, dar Codul Albastru nu inseamna sporirea efectivelor, ci ca o patrime din personal trebuie sa se afle la serviciu.
Sursa: Mediafax