Revoltati de anuntul disponibilizarilor care urmeaza a fi puse in aplicare in administratiile locale si judetene din intreaga tara, reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (F.N.S.A) pun la cale deschiderea conflictului de munca. In opinia sindicalistilor, prin aceste concedieri se incalca ,,legile tarii si Constitutia Romaniei”. In plus, nu au fost stabilite nici criteriile care vor sta la baza disponibilizarilor bugetarilor.
Liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici si Personalului Contractual din Administratia Locala, Liviu Pop, a anuntat ca in luna septembrie in cadrul Biroului Federal al FNSA se vor stabili formele de protest la care se va recurge daca guvernantii nu vor renunta la ideea concedierii unor angajati din administratiile locale si judetene.
Liviu Pop a declarat ca pana in acest moment nu a primit niciun semnal de la primariile din judet cum ca s-ar intentiona reducerea unor persoane. ”De la Primaria Baia Mare nu am cunostinta de disponibilizari. Daca primarul Cristian Anghel ar intentiona sa recurga la aceasta masura, ne-ar fi convocat la discutii. Pana acum insa nu am fost informati. Nici de la alte primarii din judet nu am primit semnale ca se doreste disponibilizarea unor angajati”, a spus sindicalistul.
Liviu Pop a precizat ca este inadmisibil sa se vorbeasca despre concedieri, atata timp cat legea nu s-a modificat, astfel incat sa permita disponibilizarea functionarilor publici. Nu au fost stabilite nici criteriile care ar urma sa stea la baza concedierilor. ”La aceasta data Guvernul e legat de maini si picioare. Pana nu modifica legea nu are cum sa faca disponibilizarea. Cred ca guvernantii fac un joc de glezne in acest moment. Nu vom ceda, pentru ca stim ca se incalca legile tarii si Constitutia Romaniei„, a precizat Liviu Pop.
De altfel, sindicalistii din FNSA au trimis catre Guvernul Romaniei o lista de revendicari prin care solicita pastrarea locurilor de munca in administratia publica locala, mentinerea veniturilor actuale ale salariatilor din administratia publica locala, care sunt la nivelul anului 2008, promovarea legii unice de salarizare in sistemul bugetar. Prin acelasi document se mai cere suspendarea incompatibilitatilor la care sunt supusi functionarii publici, privind dreptul la munca, pana cand institutiile statului vor asigura acestora venituri corespunzatoare unui trai decent.
Sindicalistii au mai aratat ca sunt dispusi dialogului cu guvernantii, insa daca nu li se vor solutiona favorabil solicitarile, din luna octombrie vor declansa conflictul de munca. ”Noi suntem deschisi dialogului cu guvernantii. Daca nu se vor gasi solutii, in septembrie vom decide calendarul actiunilor de protest, urmand ca in octombrie sa trecem la masuri concrete”, a mentionat Liviu Pop.
Liderii FNSA iau in calcul organizarea de mitinguri de amploare in toate municipiile resedinta de judet, pichetarea institutiilor publice si a Guvernului Romaniei, declansarea grevei japoneze, a unei greve de avertisment, culminand cu intrarea in greva generala pe termen nelimitat.
Sursa: Camelia Tocaci