Sute de protestanti loialisti au manifestat la Belfast, provocand ciocniri cu politia in noaptea de ieri spre azi, 15 iulie, pentru a treia noapte consecutiva, in pofida apelurilor la calm lansate de premierul Irlandei de Nord Peter Robinson. Un politist a fost ranit in aceste confruntari, a anuntat o sursa din cadrul politiei. Manifestanti au agresat politisti in noaptea de duminica spre luni, aruncand cu cocteiluri Molotov si alte proiectile, iar politia a ripostat cu gloante din cauciuc.
„Este foarte important ca aceste violente sa inceteze”, a declarat duminica premierul nord-irlandez Peter Robinson.„Este foarte important sa ne pastram mintea limpede in aceste circumstante si sper ca populatia se va conforma apelurilor si comunicatelor Casei de Orania si nu se va deda la violente”, a adaugat el.
„Singurul mod de a manifesta care se justifica este cel legal si pasnic”, a continuat premierul.
Violente au izbucnit vineri, dupa ce politia a incercat sa puna in aplicare o decizie a autoritatilor care interzicea unei coloane de manifestanti protestanti sa traverseze un cartier catolic, de teama unor confruntari. In prima noapte de manifestatii, 32 de politisti au fost raniti, iar un oficial politic a fost ranit la cap cu o caramida.
In noaptea de sambata spre duminica, sapte polisti au fost raniti, dar nu si spitalizati, dupa ce au fost atacati de manifestanti protestanti cu cocteiluri Molotov. Aproximativ 1.000 de politisti veniti din Anglia si Tara Galilor au fost mobilizati, in eventualitatea unor violente ce ar putea sa afecteze, ca in fiecare an, parada de la 12 iulie, punctul culminant al marsurilor protestantilor.
Marsurile protestantilor sunt organizate in mod traditional in aprilie, in Irlanda de Nord. Ele culmineaza cu parada de la 12 iulie, care marcheaza victoria, in 1690, a regelui protestant William al III-lea de Orania asupra rivalului sau catolic Iacob al II-lea.
Irlanda de Nord, o provincie britanica, s-a confruntat timp de 30 de ani cu violente interconfesionale soldate cu aproximativ 3.500 de morti. Acordurile de pace semnate in 1998 au condus la impartirea puterii intre protestanti si catolici, dar continua sa aiba loc violente sporadice.
Sursa: Mediafax