Nemultumiti de timpul extrem de scurt acordat dezbaterii noii legi a educatiei, care isi propune sa revolutioneze sistemul de invatamant, sindicalistii au propus cadrelor didactice sa recurga la prima forma de protest, adica sa nu mai treaca note in catalog incepand de luni, 22 martie. Protestele, insa, nu se vor opri aici: pe 22 aprilie va fi greva generala de o zi in intreg sistemul educational.
Noua Lege a Educatiei Nationale, adica pachetul legislativ realizat dupa modelul finlandez care si-a propus sa reformeze din temelii sistemul de invatamant, a fost avizata de catre Guvernul Romaniei, intrand in dezbatere publica timp de doar doua saptamani. Sindicalistii spun ca ragazul acordat este insuficient pentru ca parintii, elevii si dascalii sa dezbata impreuna cu reprezentantii Executivului modificarile care vor fi implementate.
“Am propus sa fixam o data, de exemplu 25 martie, in care Legea Educatiei Nationale sa fie dezbatuta public in fiecare institutie de invatamant din Romania”, a spus Liviu Marian Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si presedinte al organizatiei maramuresene.
Potrivit sindicalistilor, Legea Educatiei Nationale va aduce schimbari drastice in invatamantul romanesc si, ca atare, decizii care nu pot fi luate peste noapte. Cateva dintre exemple sunt: trecerea clasei a IX-a la gimnaziu si organizarea unui examen la finalul clasei a VI-a.
Din acest motiv, pe calendarul sindicalistilor au fost incluse noi forme de protest. “Incepand de luni, nu vom mai trece notele in catalog. De asemenea, ne-am pus de acord cu colegii nostri de la celelalte trei confederatii sindicale din educatie sa organizam o greva generala de o zi, pentru data de 22 aprilie, in care activitatea de instruire va fi sistata”, a declarat Liviu Marian Pop.
Sindicalistii ameninta ca, daca in urma acestor actiuni de protest nu vor fi gasite solutii viabile pentru problemele pe care le ridica cadrele didactice, la inceputul lunii iunie ar putea fi declansata greva generala pe termen nelimitat, care s-ar putea solda cu neincheierea situatiei scolare, deci cu blocarea anul scolar.
De asemenea, sindicalistii din educatie au mai decis organizarea unor delegatii din partea celor patru federatii care sa inainteze memorii Parlamentului European si care sa se intalneasca cu comisarii europeni pe Educatie si Justitie pentru a le prezenta situatia invatamantului romanesc si modul in care sunt incalcate drepturile angajatilor din domeniu.
Sursa: Catalin Tineghe