Cateva zeci de angajati care se ocupa de paza si protectia fabricii Nokia din comuna clujeana Jucu au declansat, marti dimineata, un protest spontan, pentru ca nu stiu ce se va intampla cu locurile lor de munca dupa inchiderea fabricii. Liderul Sindicatului „Nokia Metal”, Valentin Ilcas, a declarat ca protestatarii provin de la doua firme de recrutare si au contracte de munca pe perioada determinata.
„Stiu ca agenti care se ocupa de paza si securitatea fabricii Nokia din Jucu au intrerupt spontan activitatea marti dimineata pentru ca ei nu stiu ce se va intampla cu locurile lor de munca dupa inchiderea fabricii. Ei nu sunt angajati direct ai Nokia, ci provin de la doua firme de recrutare care au contract cu Nokia, iar contractele lor de munca sunt pe perioada determinata. Daca in cazul angajatilor Nokia care lucreaza la asamblarea telefoanelor se stie ca vor lucra si vor primi bani pana in martie 2012, nu se stie nimic despre restul angajatilor, cei de la paza, de la catering sau de la partea de transport”, a spus Ilcas.
Ilcas a afirmat ca protestul paznicilor a durat cateva zeci de minute. Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.
Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.
Luni, conducerile celor doua sindicate de la fabrica Nokia din comuna Jucu au inceput negocierile cu reprezentantii companiei pentru a stabili cuantumul compensatiilor care urmeaza sa fie acordate angajatilor disponibilizati dupa inchiderea fabricii.
Liderul Sindicatului „Nokia Metal”, Valentin Ilcas, declara, luni dupa-amiaza, dupa o intalnire de peste trei ore cu conducerea Nokia Romania, ca discutiile au fost „pregatitoare” si vor fi urmate de altele in aceasta saptamana.
„A fost o intalnire pregatitoare a ceea ce va urma. Nu am discutat despre cifre si despre valoarea compensatiilor care vor fi acordate angajatilor disponibilizati. Am analizat doar documentele privind procedura de disponibilizare colectiva si am propus criterii de acordare a platilor compensatorii. Vom analiza si la urmatoarea intalnire, programata miercuri, vom discuta pe cifre absolute”, spunea Ilcas.
El preciza ca negocierile cu conducerea Nokia Romania vor dura pana la sfarsitul lunii octombrie.
„Angajatii de la Jucu vor lucra pana in 31 martie 2012. Dupa aceasta data, vom discuta despre acordarea salariilor compensatorii si despre valoarea lor. Noi vrem sa obtinem cat mai mult in cadrul acestor negocieri”, spunea Ilcas.
Potrivit acestuia, in cazul in care dupa negocierile purtate sindicalistii nu vor fi de acord cu valoarea platilor compensatorii, ar putea avea loc actiuni de protest ale viitorilor disponibilizati.
La randul sau, Cristian Copil, liderul Sindicatului Liber Nokia, declara ca in cadrul negocierilor se va discuta si despre reconversia profesionala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.
Sursa: Mediafax