Medicii de familie au renuntat sa mai plece in concediu de odihna de miercuri, 18 februarie, si pana la sfarsitul saptamanii, decizia fiind comunicata dupa intalnirea cu ministrul Sanatatii si presedintele CNAS care le-au promis ca le vor asigura banii necesari sa isi poata desfasura activitatea in cabinete fara sa intampine probleme financiare. Mai mult, medicii de familie au fost acuzati ca au dezinformat populatia in momentul in care au spus ca toate cabinetele medicale risca sa falimenteze.
Medicii de familie din Maramures, dar si din restul tarii si-au depus la inceputul saptamanii cereri de concediu la CAS in care au anuntat ca inchid cabinetele pentru trei zile in semn de protest fata de sumele alocate de la buget pentru medicina de familie.
Potrivit reprezentantilor medicilor de familie, in primul trimestru nu vor creste sumele alocate pentru ca s-a inteles ca nu sunt bani suficienti. Prin urmare, in primul trimestru al acestui an veniturile medicilor de familie vor ramane neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane RON, in conformitate cu contractul –cadru, care a fost prelungit prin hotarare de guvern.
In termeni reali, bugetul aprobat anul acesta, fara rectificari, este cu 24% mai mare fata de 2007, dupa cum a anuntat ministrul Ion Bazac, acesta precizand ca in anul respectiv nu au existat probleme in asigurarea asistentei medicale primare. Medicii au motivat insa ca si situatia era alta, la fel si preturile.
Potrivit ministrului, in 2009, un medic de familie care are inscrisi 1.500 pacienti pe lista va putea realiza venituri de aproximativ 13.000 de lei lunar. Acesta a mai spus ca scaderea invocata a veniturilor pentru medicina de familie, cu procentul de 40%, nu este reala. In anul 2008, veniturile cabinetelor medicilor de familie au crescut fața de 2007 cu 99%, generand un deficit semnificativ bugetului CNAS, respectiv 1 milliard de lei, a spus ministrul.
Incepand cu prima zi a trimestrului II 2009, atunci cand intra in vigoare noul contract cadru si legea bugetului pe anul in curs, se estimeaza alocarea a 256, 5 milioane RON trimestrial. La acestea se vor adauga sumele suplimentare provenite din cele 2 noi programe ale Ministerului Sanatatii: screeningul de cancer de col uterin si cel al bolilor cardiovasculare, care insumeaza 180 milioane de lei pana la sfarsitul anului.
CITESTE SI:
Sursa: Ioana Osan