Presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat azi, 8 aprilie, Romania de implicare in protestele din Republica Moldova, iar ambasadorul roman la Chisinau a fost declarat persona non grata. Noi proteste anti-comuniste au fost anuntate pentru azi la Chisinau in Piata Marii Adunari Nationale, conform intelegerii la care au ajuns participantii la actiunile de marti, 7 aprilie, ce s-au desfasurat pe parcursul intregii zile, pana tarziu in nopte.
Presedintele partidului de opozitie Alianta Moldova Noastra (AMN), Serafim Urecheanu, a declarat ca formatiunea pe care o conduce va participa cu siguranta la proteste.
In paralel, liderii celor trei partide de opozitie din Republica Moldova – Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) si Alianta Moldova Noastra (AMN) – care au denuntat fraudarea de catre comunisti a alegerilor legislative din 5 aprilie, ar urma sa se intalneasca in cursul zilei pentru a discuta asupra actiunilor viitoare, inclusiv continuarea protestelor, a anuntat vicepresedintele PL, Corina Fusu.
Circa 30.000 de persoane s-au adunat marti, 7 aprilie, in centrul Chisinaului pentru a protesta impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare si a guvernarii comuniste. Protestele au capatat amploare in jurul pranzului, cand aproximativ 8.000 de tineri s-au deplasat spre Presedintia Republicii Moldova, scandand „Jos comunistii!” si „Jos Voronin!”.
Manifestantii au atacat si preluat apoi controlul asupra sediilor Parlamentului si Presedintiei, pana dupa miezul noptii, cand fortele de ordine au intervenit operand in total 193 de arestari in randul protestatarilor.
Potrivit unor surse medicale si Ministerului moldovean de Interne, circa 100 de politisti au fost raniti in timpul manifestatiilor si mai multi manifestanti au necesitat ingrijiri medicale. Informatii aparute in cursul zilei de ieri privind decese in randul politistilor si ale protestatarilor nu au fost confirmate oficial.
Comunistii au acuzat deschis opozitia de organizarea acestor actiuni, sugerand ca in spatele lor s-ar afla si forte din Romania. Opinii similare privind implicarea de ‘forte straine’ in evenimentele de la Chisinau au fost exprimate de altfel de politicieni si analisti rusi, inclusiv de fostul presedintele sovietic Mihail Gorbaciov, care a recunoscut ca exista si o nemultumire sociala acuta la Chisinau.
Evenimentele de la Chisinau au determinat luari de pozitie din partea oficialilor de la Bruxelles, Bucuresti si Moscova, in timp ce mai multe actiuni spontane de sustinere a manifestatiei anti-comuniste de la Chisinau au fost organizate de studenti basarabeni in mai multe localitati din Romania, la Roma, Madrid si Bruxelles.
Ministerul Afacerilor Externe roman a atras atentia, ieri, intr-un comunicat, ca violentele impotriva institutiilor statului nu pot fi acceptate, subliniind ca este foarte importanta respectarea drepturilor inalienabile de intrunire libera si de manifestare pasnica a cetatenilor. Totodata, MAE a anuntat ca Romania sustine pozitia UE exprimata de Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna, Javier Solana, in ce priveste situatia de la Chisinau, si face apel la toate partile sa nu cedeze violentei si provocarilor. ‘MAE precizeaza ferm ca la fel de importante sunt respectarea principiului statului de drept, in acelasi timp cu respectarea drepturilor omului”, se arata in comunicatul MAE roman.
Duma de Stat a Rusiei (camera inferioara a parlamentului federal) va dezbate de altfel in reuniunea sa plenara de azi o declaratie cu privire la evenimentele din Moldova, deputatii rusi incluzand aceasta chestiune pe ordinea de zi a sedintei, cu o majoritate de voturi, la initiativa factiunii comuniste.
CITESTE SI:
Sursa: Agerpres