Personalul nedidactic din invatamantul maramuresean ameninta cu miscari de protest. Majorarea salariala de 50% aprobata pentru cadrele didactice nu include si personalul nedidactic, motiv pentru care acestia se simt discriminati si cer mamriri ca ale colegilor. Pe de alta parte, chiar daca majorarea de 50% a lefurilor este consistenta, dascalii nu sunt multumiti precizand ca sunt departe de nivelul de salarizare european.
De la 1 octombrie 2008, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si universitar vor beneficia de majorari salariale considerabile. Camera Deputatilor a aprobat marti, 30 septembrie, ca salariile dascalilor din invatamantul preuniversitar sa creasca cu 50 %. Tot ieri, deputatii au aprobat o initiativa a PRM prin care se prevede ca la pensionare dascalii sa primeasca 7 salalarii lunare, in loc de doua – cum era pana acum.
Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a declarat ca initiativa legislativa a PSD-ului privind cresterea salariala a fost aprobata in unanimitate de cei 254 de deputati prezenti in sala. Ar fi de mentionat ca de la dezbateri a fost absent deputatul PSD Maramures, Petru Godja, aflat pe ultima suta de metri in ceea ce priveste mandatul sau de parlamentar.
Sindicalistii din invatamant spun ca s-a facut un prim pas cu aceasta majorare, dar ca totusi mai sunt multe lucruri de corectat in invatamant. Totusi, sindicalistii sustin ca aceasta crestere salariala va duce la ridicarea calitatii actului educational, deoarece dascalii vor fi mult mai motivati sa ramana la catedra.
”S-a facut un prim pas in ce priveste salarizarea cadrelor didactice, insa suntem departe de ceea ce inseamna salarizarea europeana. Odata cu aceasta crestere, un profesor debutant va beneficia de un salariu net de 1.079 de lei, un institutor de 1.050 de lei, iar un invatator de 1.017 de lei. Mai sunt insa de rezolvat numeroase probleme din interiorul grilei de salarizare“, a aratat Liviu Pop.
El a semnalat ca de majorarea salariala nu va beneficia si personalul nedicatic, categorie de angajati ce reprezinta cam 20% din salariatii din invatamant. ”Personalul nedidactic nu a intrat in aceasta majorare. Avem convingerea ca Guvernul Romaniei va gasi o solutie si pentru majorarea salariilor personalului nedidactic. Daca nu, vom ajunge la lipsa de personal”, a precizat Liviu Pop.
La randul sau, liderul personalului nedicatic din invatamantul maramuresean, Petrica Oros, a spus ca se va trece la miscari de protest daca nu va fi eliminata aceasta discriminare. In opinia lui Oros, majorarea salariala aprobata de parlamentari nu este decat o forma de mita electorala, avand in vedere apropierea alegerilor parlamentare.
”Aceasta majorare salariala a venit ca un plocon, ca o mita electorala, s-a incercat sa se faca iarasi o discriminare intre personalul didactic si cel nedidactic. Vom incepe unele actiuni de protest si vom ajunge pana la o forma extrema, greva generala. Daca pentru unele categorii de personal a fost posibila aceasta crestere salariala, asteptam si noi o majorare de 50 %, deoarece fara aceste persoane activitatea din unitatile de invatamant nu se poate desfasura in conditii normale.Vom trimite o scrisoare oficiala la nivel central prin care vom cere majorarea salariilor cu 50 % sau macar un raspuns cu privire la aparitia noii legi de salarizarede la 1 ianuarie 2009”, a mai spus Petrica Oros.
La nivelul judetului Maramures sunt 1.536 de angajati incadrati in categoria personalului nedidactic din invatamant. Un referendum cu privire la aceasta problema se va face si la nivelul tuturor organizatiilor sindicale din judet pentru a se vedea care este pulsul si ce masuri se impun pentru ca si personalul nedidactic sa beneficieze de majorari salariale.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult