Pesedistul modern: intelectual, integru și fără dosare penale
Vasile Dâncu: Sunt câteva lucruri care ar trebui să definească un candidat model, care să fie în pas cu timpul lui și care să poată profila partidul în mod real într-o societate care se schimbă foarte rapid. În primul rând, este vorba de ceea ce am numit noi câteva competențe soft, după modelul corporatist, dar care funcționează și în organizațiile politice. Ar trebui să aibă aptitudini de comunicare, aptitudini intelectuale, capacitate de relaționare. Evident, o altă probă eliminatorie este integritatea morală, să nu aibă dosare penale, leadership și convingere politică. Am stabilit și aici câțiva indicatori pentru asta. Un om de stânga trebuie să partajeze valori de stânga, dar nu numai declarativ. Să trăiască conform acestora și să nu îi fie rușine să fie de stânga. Să își asume mesajul de stânga și condiția de politician de stânga.
Astea sunt câteva elemente care țin de competențele soft. În ceea ce privește competențele hard, am încercat să calculăm și aici lucruri care să fie inclusiv indicatori măsurabili. Am stabilit și o metodologie destul de complexă pentru asta, indicatori calitativi, cantitativi, focus grupuri, interviuri pe care le facem cu candidații. O altă parte sunt studiile și educația. Ar trebui să fie o educație de excelență. Afiliere instituțională, experiență profesională și eventual, apartenența la grupuri, în centrul grupurilor respective, grupuri profesionale, grupuri de acțiuni. Dar să fie oameni care au o anumită reprezentanță în spațiul public sau măcar în spațiul lor profesional. Una dintre ideile noastre și unul dintre criterii este criteriul femeilor și al tinerilor. Este nevoie să încurajăm participarea politică a femeilor. Cum spune un mare sociolog norvegian, viitorul este al orașelor și al femeilor. Avem nevoie să îmbunătățim cât mai mult participarea femeilor la viața politică și de asemenea, participarea tinerilor. Nu poți să ai un program de dezvoltare a României dacă nu privești și cum văd tinerii, cei la a căror viitor ne raportăm, acel viitor.
Al cui ești și cine te-a trimis?
Reporter: Sună bine criteriile enumerate. Sunt calități care are trebui să existe nu doar în descrierea unui social-democrat modern, ci în descrierea unui politician modern. Dacă aceste criterii ar fi respectate, plaja de candidați cred că ar scădea foarte mult, domnule Dâncu, nu doar în cazul PSD, ci în cazul tuturor partidelor. Ce părere aveți?
V.D: Nu ar scădea deloc. Părerea mea este că s-ar deschide foarte mult, cu condiția ca partidele să își deschidă porțile, să nu fie cercuri închise de interese, de familii. Știu exemplele unor tineri care au mers la partidele importante de la noi. Astăzi, dacă un tânăr merge să se înscrie într-un partid, i se cere neapărat o recomandare. E întrebat al cui este, cine l-a trimis. Totul devine un fel de suspiciune. Sunt resurse limitate la care se raportează și pe care le împart partidele. În condițiile unui partid deschis, dacă punem aceste criterii, poți avea sute, mii de candidați. Dar să fii deschis și să înțelegi ce vrei să faci din partidul tău.
Rep: Această deschidere înseamnă o schimbare de linii, practic, domnule Dâncu. Vor fi gata să facă un pas înapoi vechii membri ai PSD, cei din vechea gardă, pentru a le lăsa locul experților din diverse domenii, așa cum spuneți?
V.D: Sunt unii oameni care fac acest pas. Unii l-au făcut. Unii îl vor face. Aceste criterii o să îi sprijine să ia această decizie. Alții îl pot face în condițiile în care votează colegii lor acest lucru. Fără a face din aceasta neapărat o vânătoare de vrăjitoare, vrem ca în următorii patru ani partidul să se schimbe pornin de la aceste criterii, de la un nou tip de politician. Se vede foarte bine. Partidele și politica noastră au rămas în urma evoluției sociale. De exemplu, această pandemie accelerează foarte multe procese, pe cele legate de work from home, e-learning și alte lucruri care țin, până la urmă, de procese importante ale societății noastre. Nu era niciodată momentul potrivit să facem schimbări. Acum suntem obligați să facem schimbări. Partidul Social Democrat a pierdut peste un milion de voturi din 2016 până în acest moment. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit. Vocația mea și scopul cu care am revenit în politică după 12 ani este doar acesta. Să încerc să sprijin o reformare a Partidului Social Democrat după modele și nu pe bază de intuiții, de prietenii, de afecte. A fost o unanimite în perioada lui Liviu Dragnea. Uneori a fost acompaniat de o unanimitate care l-a condus la greșeli. A condus autoritar. De aceea nu le facem procese de conștiință celor care în momentul acela nu s-a opus. Eu înțeleg acest lucru, dar toate lucrurile și schimbările se fac în timp. Credem că va fi un timp destul de scurt.
Cu ochii pe Transilvania și diaspora: Ascultă-i pe cei care nu te votează ca să știi cum să te schimbi
Rep: De ce PSD are rezultate slabe spre foarte slabe în Ardeal? De ce e respins de această zonă?
V.D: Partidul Social Democrat, în diversele lui variante, nu a acceptat, deși eu am scris de câteva ori această strategie, o strategie de mesaj pentru Transilvania. A considerat că dacă acceptă ideea că Transilvania este diferită, atunci noi putem pierde Transilvania. Toate studiile mele de-a lungul timpului, de 25 de ani, au arătat o diferență între ce urmăresc, în principal, din politică transilvănenii și bănățeni și sudul sau Moldova. Diferența este că în Transilvania oamenii vor libertăți. În sud și în Moldova, în zonele mai sărace, oamenii voiau redistribuire la buget, ajutor. Comunitățile lor chiar au nevoie de un ajutor material foarte important. Suntem hotărâți să lucrăm la o strategie pentru Transilvania, o strategie care să aibă dorințele ardelenilor, să aibă în ea tot ceea ce știu eu ca ardelean și știu și alții că este proiectul ardelenilor pentru o republică modernă. E un lucru ce nu s-a acceptat până acum.
Rep: Cred că sunteți de acord cu mine că este nevoie de o strategie pentru recâștigarea diasporei. Știm bine că la ultimele alegeri a votat cu desăvârșire orice altceva decât PSD. Aici ce plan aveți pentru a schimba imaginea social-democraților în ochii diasporei?
V.D: Le spun adesea colegilor mei următorul lucru. Trebuie să îi asculți pe cei care nu te votează ca să înțelegi direcția în care trebuie să te schimbi. Nu îți vor da soluții neapărat. Dar îți vor spune care sunt cauzele nemulțumirii lor. Nu s-au simțit bine în România. S-au simțit alungați din România. Dar în ultimii 15 ani PSD a condus România împreună cu PNL, PD și alte partide…
Trebuie să refacem mai ales relația cu tinerii și cu oamenii inteligenți
Rep: Dar ne amintim de alegerile prezidențiale în care s-au confruntat domnul Ponta și domnul Iohannis. Știm bine că de acolo a plecat acel val de dezaprobare din partea diasporei către PSD. Aici este una dintre probleme, domnule Dâncu, pe care sunteți de acord cu mine că PSD trebuie să o rezolve, aceasta a schimbării modului de a acționa și de a nu mai repeta acel episod al alegerilor prezidențiale despre care vorbeam, când știm bine ce s-a întâmplat cu diaspora, care nu a putut vota nici la turul întâi, nici la turul al doilea. De o astfel de schimbare este nevoie în PSD și cred că nu va fi ușor…
V.D: Va trebui să fim cinstiți cu toții atunci când abordăm și contribuția PSD și diaspora. Nu au fost politici mai bune ale unui partid sau al altuia atunci când a fost la putere față de diaspora. În afara unor incidente electorale care au fost maximizate prin mesaj politic și unde PSD a găsit cel mai prost răspuns posibil sau nu a avut un răspuns corect și cinstit. E adevărat. Merită pentru asta. Dar nu cred că există nicio incompatibilitate între un partid social democrat și diaspora noastră. Un partid care face treabă bună în România ar trebui să fie apreciat și de diaspora pentru că se creează condiții ca unii dintre ei să se întoarcă și să își regăsească familiile. Sper să putem face asta fără a avea neapărat un mesaj demagogic pentru diaspora. Pe mine mă interesează foarte mult să refacem relația cu românii, cu cetățenii români și mai ales relația cu tinerii și cu oamenii inteligenți, cu oamenii cu studii superioare care contează. Acest lucru mă interesează în modul cel mai important în reconstrucția partidului.
Sursa: m.rfi.ro