Vezi VIDEO
Perceptia cerintelor jobului si a sarcinilor de munca ca si chestiuni personale dar si obligatia de a face anumite lucruri doar pentru bani sunt principalele cauze ale stresului la locul de munca pentru care maramuresenii apeleaza la psiholog. Devenita o problema de care sunt tot mai constienti atat angajatii cat si angajatorii, stresul la locul de munca nu trebuie neglijat. Acesta duce la scaderea randamentului la locul de munca, provocand astfel pierderi financiare societatii dar si la inrautatirea starii de sanatate a angajatului.
Stresul la locul de munca poate aparea atunci cand in cadrul organizatiei apar schimbari, cand managementul este deficitar, fisa postului nu este pusa la punct si angajatul nu stie exact ceea ce are de facut. Neintelegerile cu sefii ierarhici sau colegii sunt alte motive ale stresului la locul de munca. Problema nu este doar a angajatului, ci se reflecta si asupra firmei unde lucreaza acesta. Pentru angajator inseamna un numar mare de absente nejustificate, imbolnaviri frecvente si un randament scazut al acelui om.
„Pot aparea stari depresive, de anxietate, ii pot aparea somatizarile in sensul de a se imbolnavi, de inima, de spate, sa ii apara diverse dureri localizate. Urmare a acestui stres e bine sa simtim cat mai repede ca ceva nu e in regula cu serviciul pe care il avem”, dupa cum ne spune Cristina Oanea, psiholog clinician.
Problema este una reala a societatii in care activam si maramuresenii au inceput sa apeleze si la sfatul prihologilor pentru aflarea unei solutii. Specificul national se simte si in aceasta privinta in sensul ca avem tendinta sa luam totul la modul personal, atat obligatiile, cat si responsabilitatile de la locul de munca.
Din experienta avuta, psihologul Cristina Onea spune: „In momentul in care ti se da o sarcina la locul de munca de catre seful ierarhic sau esti rugat de catre un coleg trebuie sa percepi ca atare mesajul nu sa il iei ca un afront la propria persoana si de aici se rezolva multe lucruri. Mai sunt cazurile in care persoana face un lucru doar pentru ca este obligata din punct de vedere pecuniar. In sensul ca nu are alta sansa decat acolo. Dar facand o analiza mai in detaliu, descoperim de fapt ca nu suntem la locul cel mai potrivit si noi am avea alte abilitati”.
Inlaturarea motivelor de stres tin de fiecare persoana in parte si de modul in care incearca sa se autocunoasca si sa gestioneze cat mai bine timpul de munca. Si, nu
in ultimul rand, de o comunicare eficienta cu sefii si colegii.
Costurile totale ale afectiunilor psihice in Europa, atat asociate cat si neasociate locului de munca, sunt estimate la 240 de miliarde de euro pe an, conform retelei europene pentru promovarea sanatatii la locul de munca. Mai putin de jumatate din suma deriva din cheltuieli directe cum ar fi tratamentele medicale, in timp ce 136 de miliarde de euro rezulta din pierderea productivitatii, inclusiv din cauza absenteismului pe motiv de boala.
Sursa: Sonia Rajnita