Vezi VIDEO
Bacalaureatul este una dintre cele mai importante etape din cariera profesionala si din viata de elev. Emotiile unui astfel de examen sunt cauzate tocmai de anvergura evenimentului si de cele mai multe ori sunt amplificate in mod artificial de catre cei din jurul elevului – familie, profesori sau prieteni.
Un examen este un factor de stres major deoarece solicita rezolvarea unei serii de probleme specifice. Este o situatie noua pentru elev, astfel ca exista posibilitatea de a nu obtine rezultatul dorit. Mai mult, in aceasta ecuatie intervine factorul surpriza, cel al necunoscutului. Specialistii spun insa ca sta in puterea fiecarui absolvent sa dea organismului o mana de ajutor, pentru a se adapta mai bine la stres.
“Ar fi multe metode la care putem apela pentru a face fata unui astfel de stres. In primul rand este vorba despre o pregatire temeinica la toate materiile de examen, sport, o alimentatie corecta, somn si evitarea cafelelor”, a explicat psihoterapeutul Cristina-Maria Oanea.
De multe ori, parintii sunt mai speriati de Bacalaureat decat copiii. Un astfel de comportament poate influenta negativ comportamentul elevului, caruia i se induce starea de nervozitate si anxietate, frica si panica.
“Elevii din ultimii ani de liceu au o impovarare – obligatia de a-si lua examenele si, in mod special, examenul de bacalaureat. Pe de o parte ei insisi pun presiune asupra lor, pentru ca vor sa demonstreze ca au ajuns la maturitate, iar apoi sunt parintii, care le cer acest lucru. Este destul de greu si de stresant si sa faci fata tuturor indatoririlor, iar in momente de stres este mai greu sa retii informatia. Tocmai de aceea este recomandat sa se invete din timp si sa se faca un plan de invatare, cu un orar clar pentru toate materiile pe care le vom avea la examen”, a adaugat psihoterapeutul baimarean.
Psihologii spun ca in aceasta perioada, de acumulare a cunostintelor, elevii ar trebui sa evite iesirile in cluburi si noptile pierdute, dar si consumul excesiv de cafea si energizante.
“Celebra ciocolata intotdeauna ajuta si face bine. O cunoastem bine, iar efectele ei sunt stiute. Suplimentele alimentare, daca se iau in mod excesiv si nu este respectat un regim alimentar variat si corespunzator, nu sunt tocmai indicate. Este bine sa evitam iesirile in cluburi in aceasta perioada, precum si consumul de cafea si energizante, deoarece pot crea efecte adverse – precum acela de a fi super excitati. Astfel, in loc sa fim calmi si sa ne concentram asupra examenului, vom fi hiper-activi”, a adaugat Cristina-Maria Oanea.
Elevii trebuie sa fie atenti atunci cand trec de zona de confort psihologic, atunci cand ajung in etape pentru cea a oboselii, a epuizarii sau chiar in etapa in care organismul intra in avarie si se prabuseste fizic si psihic. Specialistii spun ca acesta este momentul in care este nevoie de o pauza si de reincarcarea “bateriilor”.
Sursa: Tania Purcaru