Vezi VIDEO
Depresia cauzata de apropierea sarbatorilor de iarna poate fi intruchiparea unui mitic Grinch, personajul cel rau care fura bucuria Craciunului. Psihologii spun ca starile de anxietate au mai multi factori declansatori, pornind de la lipsurile de natura financiara si terminand cu obligatia sociala de a fi fericit. Perioada sarbatorilor este una plina de agitatie, de frustrari si neimpliniri, este un moment al bilantului emotional si al reflectiei interioare. Toate aceste stari creeaza anxietate, mai ales daca persoana in cauza este una introvertita si singuratica.
„Intr-adevar, Craciunul si sarbatorile de iarna sunt un moment al celebrarii, dar atunci se pot reactiva anumite stari de insingurare, de ingrijorare vizavi de esecuri pe care le-am avut in trecut, relatii pe care le-am incheiat. De foarte multe ori aceasta perioada ne poate induce un sentiment de inadecvare sociala. Un alt motiv pentru instalarea simptomelor de depresie il constituie presiunea sociala. Stim si vedem in jurul nostru ca in aceasta perioada se promoveaza ideea ca trebuie sa ne simtim bine. Deci, da, exista si presiunea sociala de a fi fericit”, a declarat psihologul Cristina Ambrus.
Remediile care ne ajuta sa iesim din starile de depresie sunt simple si centrate pe propria persoana. Psihologii ne sfatuiesc sa ne stabilim foarte bine prioritatile si sa ne prioritizam activitatile din aceasta perioada in asa fel incat sa nu cadem in capcana dezamagirilor de moment.
„Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa fim noi insine, dincolo de tot ceea ce vedem in jurul nostru. Bucuria prezentei noastre in mijlocul familiei, in mijlocul celor dragi, cred ca ar trebui sa fie o stare suficienta. Mai mult decat atat, este bine sa nu uitam ca perioada Craciunului este o sarbatoare religioasa, o sarbatoare spirituala, astfel ca ar trebui sa ne gandim si la semnificatiile pe care le are pentru noi ca persoana. Sa nu uitam ca perioada sarbatorilor de iarna este o perioada a daruirii, in care putem face un mic gest pentru cei din jurul nostru. Un mic gest pentru cei de langa tine iti poate aduce un sentiment de bine”, a explicat Cristina Ambrus.
Depresia este, de cele mai multe ori, o emotie a renuntarii. Tocmai de aceea, specialistii ne indeamna sa incercam sa ne inconjuram in aceasta perioada de prieteni, iar daca suntem departe de cei dragi, sa traim si sa actionam in spiritul Craciunului.
Sursa: Tania Purcaru