Vezi VIDEO
Dietele si stresul emotional sunt strans legate. Tocmai de aceea, psihologii ne recomanda ca atunci cand incepem o cura de slabire sa nu fim stresati si, mai mult, sa nu asteptam rezultate imediate. Specialistii spun ca pentru a duce la bun sfarsit o dieta este bine sa facem un exercitiu de autocunoastere si sa aflam care sunt motivatiile din spatele poftelor noastre culinare.
Psihologii spun ca ne place sa infulecam pentru ca nu suntem impliniti din punct de vedere emotional, dar si pentru ca educatia primita in copilarie ne-a inoculat obligativitatea de a manca, mereu, tot ceea ce ni se pune in farfurie.
„Explicatia pentru faptul ca mancam in cantitati mari ar fi unele nevoi, precum cea de iubire si de afectiune, si lipsurile pe care le avem. Si atunci cel mai simplu este sa inlocuim toate aceste lipsuri cu mancare. Un prost obicei al nostru, al romanilor, vine si din educatie. Suntem invatati de mici ca trebuie sa terminam tot din farfurie, ca nu este frumos sa ne ridicam de la masa pana nu terminam tot. Nu este insa cel mai bun mod de a educa pe cineva, mai ales ca el ne ramane imprimat in memorie”, a explicat psihoterapeutul Maria-Cristina Oanea.
Latura afectiva, cea emotionala, este strans legata de tot ceea ce ne reprezinta, prin urmare si de modul in care aratam si ne simtim.
„Atunci cand ne hotaram sa recurgem la aceste cure de slabire, ar fi bine sa nu fim stresati, sa nu asteptam rezultate in timp cat mai scurt, ar fi bine sa nu ne infometam si sa recurgem la un stil de viata echilibrat, sa mancam diversificat, sa facem miscare si sa nu ignoram aspectul iubirii. Este bine sa fim echilibrati si din punct de vedere emotional, pentru ca toate sunt in stransa legatura una cu cealalta”, a adaugat Maria-Cristina Oanea.
Momentele critice din timpul unei diete pot fi cu usurinta depasite daca ne cunoastem suficient de bine si stim exact care sunt obiectivele noastre. „Trebuie sa aflam, de fapt, care sunt nevoile noastre pe care nu ni le indeplinim si pe care le inlocuim cu mancarea. Este bine ca atunci cand incepem o dieta sa fim atenti intotdeauna la cantitatea pe care o mancam, la culoarea pe care o punem in farfurie, dar si la dimensiunile acesteia. Pana la urma, sa facem din acest act al mancarii un act sacru, pentru ca pana la urma tot ceea ce mancam ne reprezinta. Este aportul nostru de minerale si vitamine”, a precizat psihoterapeutul baimarean.
Psihologii atrag atentia si vizavi de rezultatele pe care noi le asteptam de la o dieta si care nu pot sa apara in timp foarte scurt, motiv pentru care cea mai sanatoasa cura de slabire este stilul de viata echilibrat.
Sursa: Tania Purcaru