Vezi VIDEO
Educatia sexuala a copiilor trebuie inceputa inca de la varste fragede, pentru a evita ca acestia sa caute raspunsuri la intrebarile lor in alte parti, la prieteni sau pe Internet. Specialistii le recomanda parintilor sa evite povestile cu barza si sa le explice celor mici cum au aparut ei pe lume, in asa fel incat cei mici sa invete, inca de la 3-4 ani ca sexualitatea nu este un subiect tabu.
Primele intrebari ale copiilor vor aparea in jurul varstei de patru ani, spun psihologii, parintilor fiindu-le recomandat sa fie cat mai expliciti si clari atunci cand vorbesc despre procesul conceptiei si despre nastere.
“Practic, educatia sexuala incepe din momentul in care il nastem. De la varsta de trei ani apar diverse intrebari, copilul incepand sa se descopere si dorind sa se cunoasca. De la varsta de patru ani, pana la sapte ani, incepe o alta etapa, in care vin si intrebarile – cum am aparut pe lume, daca e barza, daca nu e barza, ce s-a intamplat atunci. Lucrul normal ar fi ca parintii sa vorbeasca intr-un mod cat mai deschis si sa le explice clar, sa le raspunda la intrebare, sa le spuna ca nu l-a adus barza, ci a rezultat dintr-un raport intre mama si tata”, a declarat psihologul Cristina Oanea.
Evitand raspunsurile clare, ascunzandu-le adevarul sau mintindu-i, parintii vor avea oricum de suferit de pe urma curiozitatii celor mici, care vor dori sa afle raspunsurile la intrebarile lor si le vor cauta in alte parti, cel mai adesea pe Internet.
“Ascunzandu-le copiilor aceste aspecte, ii va determina sa caute in alta parte, considerand ca acasa este ceva tabu, ceva interzis. Odata cu inaintarea in varsta, dupa 10 ani, incepe varsta pubertatii, incepe sa creasca parul pubian, apar cosurile si toate aceste probleme ar trebui sa le discutam noi cu copiii nostri. Noi, prin faptul ca le explicam si le povestim realitatea, nu inseamna ca ii punem sa faca. In momentul in care le ascundem sau ii mintim, copiii vor tinde sa nu mai aiba incredere in noi si sa se refugieze in alte parti”, a explicat Cristina Oanea.
Chiar daca in multe familii din Romania sexualitatea este subiect tabu, copiii vor dori sa afle, inca de la gradinita, de ce baietii si fetele sunt diferiti, sau cum au venit ei pe lume, iar parintii trebuie sa incerce sa le ofere explicatii pertinente. Odata cu inaintarea in varsta, aceste explicatii trebuie sa devina din ce in ce mai complexe, in asa fel incat adolescentul sa inteleaga ca beneficiaza de tot sprijinul de care are nevoie in familie.
Sursa: Tania Purcaru