Vezi VIDEO
Problemele in cuplu au existat de cand lumea si pamantul, mai exact de la Adam si Eva. Dar putini sunt aceia care constientizeaza ca nu exista doi oameni care sa se potriveasca perfect si aceste nepotriviri, oricat de mici ar fi ele, conduc, adeseori, la conflicte interpersonale. De la prima cearta si pana la sedinta de terapie de cuplu nu mai este decat un pas.
Specialistii spun ca din ce in ce mai multi maramureseni se indreapta catre psihoterapeut, ca solutie pentru problemele existente in cupluri. Daca in deceniul anterior aceste metode de tratament erau aproape tabu, in ultimii ani oamenii cauta tot mai mult ajutorul medicilor, constienti ca lucrurile nu dispar pur si simplu.
“Lumea vine la psiholog si la psihoterapeut pentru problemele aparute in cuplu. Iar oamenii nu sunt reticenti. Isi dau seama ca a aparut o problema, iar rezolvarea ei este un obiectiv pentru ei”, a declarat psihologul Cristina Oanea.
Primul semn ale unor probleme in cuplu il reprezinta lipsa comunicarii. Imediat dupa aceea apar viciile si, nu in ultimul rand, violenta. “Din momentul in care dispare comunicarea. Acesta este primul semnal ca avem o problema in relatie. Lipsa comunicarii, aparitia unor vicii, cum ar fi alcoolismul sau violenta, una dintre cele mai grave probleme – toate acestea sunt semnale ca este nevoie de ajutor. Trebuie sa tinem cont si de aspectul socio-economic in care traim si de faptul ca prin distrugerea cuplului unul dintre parteneri o va duce mai putin bine din punct de vedere pecuniar. Toate acestea creaza premisa ca intr-un cuplu sa apara anumite probleme”, a declarat Cristina Oanea.
Chiar daca nu rezolva complet problemele dintr-o relatie, terapia de cuplu ii ajuta pe parteneri sa isi dea seama incotro se indreapta si sa se comporte ca atare.
“Terapia nu stiu daca rezolva probleme, terapia, practice, sustine si ajuta. Ajuta in luarea unor decizii si in repararea a ceea ce se poate repara. Cuplul ajunge in momente dificile, in care partenerii nu mai pot comunica si realizeaza ca nu mai au lucruri in comun si atunci se apeleaza la ajutor. Acesta consta in a rezolva problemele de comunicare, ceea ce duce fie la consolidarea cuplului si continuarea relatiei, fie la o separare sau un eventual divort”, a adaugat psihologul Cristina Oanea.
Scopul terapiei de cuplu este acela de a-i ajuta sa obtina o mai buna intelegere a lor si a partenerului, sa identifice nevoile pe care le au si daca isi doresc sa faca schimbari in acest sens. Odata ce cuplul intra in terapie, interpretarea problemelor de catre terapeut poate oferi cuplului o noua perspectiva si solutii pentru divergentele aparute.
Sursa: Tania Purcaru