Când viața nu te provoacă, fă-o chiar tu. Da, găsește-ți provocările care să te ajute să crești. Tăria mentală este esențială pentru a face față provocărilor și obstacolelor vieții, precum și pentru a-ți atinge obiectivele pe termen lung. Toată lumea eșuează sub o formă sau alta la un moment dat în viață. Cu toții trăim astfel de dezamăgiri, însă atunci când noi ne cultivăm și antrenăm pentru a fi puternici mental, reușim să abordăm problemele în mod eficient și să vedem oportunități de creștere și învățare.
Dacă nu ne folosim corpul, nu ne mișcăm și nu ne întărim muschii, aceștia se vor atrofia. La fel și cu tăria mentală. Aceasta se estompează dacă nu este antrenată, provocată. Ne trezim într-o letargie din care greu reușim să ne mobilizăm chiar și pentru niște activități de bază.
Dacă ne vom raporta la eșec cu rușine și ne demoralizăm, sunt șanse mari să renunțăm a mai face ceva pentru a evita a mai simți toate sentimentele negative care ne-au încercat. Dacă în schimb, după ce ne luăm timpul necesar să ne lingem rănile, ne uităm la experiențele nereușite cu ochi întrebători și cu curiozitatea de a descoperi unde se poate lucra mai bine, care au fost minusurile și cum le putem transforma în plusuri, în cele din urmă, prin perseverență, vom reuși.
Țineți minte că atunci când o luăm de la început, deja avem o oarecare experiență în spate. Nu mai suntem începători. Tăria mentală ne ajută să ne controlăm emoțiile și impulsurile din ce în ce mai bine și să luăm decizii raționale. Astfel, suntem stimulați să ne depășim limitele și să ne dezvoltăm continuu. Persoanele cu tărie mentală sunt adesea în căutare de noi experiențe și moduri de a se îmbunătăți.
Tăria mentală este o componentă vitală a succesului și a bunăstării personale, permițându-ne să navighăm prin complexitatea vieții cu mai multă încredere și eficacitate. Cultivarea acesteia este un proces continuu care poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și capacitatea de a face față schimbărilor și provocărilor.
Fiecare zi este o nouă oportunitate să o luăm de la început. De a eșua, de a învăța, de a câștiga.
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis