Ce este și cum îmbunătățim reziliența psihologică?
A fi rezilient psihologic are de-a face cu capacitatea fiecăruia de a face față momentelor grele din viață. Rezistența mentală este importantă în gestionarea surselor de stres, a traumei, a suferinței, a amenintărilor care pot aduce un dezechilibru în viața noastră.
Prin dezvoltarea unei reziliențe psihologice nu evităm situațiile neplăcute ale vieții ci invățăm să avem tăria de a nu ne lăsa doborâți de adversitățile de care ne lovim. O reziliență psihologică crescută ne poate ține departe de depresie și anxietate, chiar dacă experimentăm sentimente de tristețe, furie, dezamagire. Viața nu are un traseu linear, ușor sau greu, iar noi, în incercarea de a lua ce e mai bun de la viață, trebuie să găsim metode de a întelege ce ni se întâmplă și cum facem să rămânem în picioare.
Pentru a-ți dezvolta reziliența mentală trebuie să lucrezi la atitudinea pe care o ai față de situații, persoane, lucruri. Astfel, iți recomand să ții cont de următoarele:
– Caută soluții. Nu ajută foarte mult să pierzi timp prețios întorcând pe toate părțile, iar și iar, problema, căutând vinovați. Cel mai bine este să accepti ceea ce s-a întâmplat și să începi să te concentrezi pe rezolvare. Când ești jos poți să rămâi acolo, sau poți să te ridici. Ce alegi?
– Învață să ceri ajutor. Nu incerca să faci față problemelor de unu singur. Ai nevoie de o rețea socială stabilă pentru a putea face față problemelor. Oameni despre care știi că te poti baza pe ei și care la rândul lor se pot baza pe tine în situații stresante.
– Identifică metodele care te ajută să te relaxezi pentru a reduce stresul. Fă sport sau o activitate care iți face plăcere, cum ar fi: să pictezi, sa gătești sau să petreci timp la o cafea cu o persoană care te incarcă pozitiv. Meditația și tehnicile de respirație ajută și ele.
– Nu orice situație negativă are musai și o parte pozitivă. Cu toate acestea, atitudinea ta față de necazuri poate să fie salvatoare. Fii realist, înțelege ce se întâmplă, fă-ți un plan și incearcă să rămâi pozitiv în căutarea soluțiilor.
– Fii adaptabil. Adaptabil la schimbare, la nou. Nu reușim să evoluăm fiind rigizi și prinși în niste tipare vechi. Uneori este nevoie să fim flexibili, să învățăm să gândim într-un mod benefic nouă, diferit de ce știam până acum.
– Cere ajutor specializat. Atunci când nu reușești să găsești singur strategiile necesare pentru o reziliență psihologică crescută, iar orice problemă pe care o ai te consumă mult prea mult, ia în considerare ajutorul unui profesionist.
Evenimentele negative ale vieții pot fi copleșitoare. Nu putem controla tot ce se întâmplă în jurul nostru, putem doar să ne controlăm emoțiile, reacțiile și atitudinile față de situațiile cu care ne confruntăm. Cu toate că nu ne place să ieșim din zona de confort, abia după ce facem pași spre nefamiliar, putem să vedem și alte fațete ale unei situații.
Ai incredere în tine că poți să fii abil în rezolvarea obiectivelor pe care ți le-ai propus. Învață din experiențe, nu nega ceea ce se întâmplă în speranța că trece de la sine. Preia controlul, dezvoltând rutine care să te țină angajat în atingerea scopului, fiind deschis la neprevăzut.
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis
PSIHOLOGUL DE SERVICIU: trebuie să ne iubim pe noi înșine dacă vrem să ne iubească altcineva?