Charles Spurgeon spunea că anxietatea nu-ți golește viitorul de durerile ce urmează, ci doar îți golește prezentul de puterea lui.
De cele mai multe ori, ne îngrijoram cu privire la lucruri și evenimente care nu s-au întâmplat încă și care de prea puține ori se adeveresc în forma negativă gândită de noi.
Trăirile trecute, dificultățile întâmpinate la un moment dat, stările de neajutorare și fricile care ne-au încercat în copilărie sau în situații anterioare importante, ne fac să avem sentimente și stări negative cu privire la viitorul nostru.
Proiectând traumele trecutului în prezent, iar și iar, evitând să ne trăim prezentul din cauza fricii de a nu trece prin aceleași situații dureroase, e o metoda prin care ne apărăm. Trăind în mintea noastră, declanșând anxietatea și ținând întreg organismul într-o stare de luptă sau fugă permanente, avem senzația unui control fals, a unei securități care face mai mult rău, prin perpetuarea stărilor fiziologice și mentale care ne fac disfuncționali în multe situații de viata.
Nu putem avea control în permanență asupra a tot ce ni se întâmplă și cu cât încercăm mai tare să ne controlăm viitorul, să controlăm mediul înconjurător și persoanele din viața noastră, cu atât ne sporim anxietatea și stările de rău.
E important să conștientizăm că sentimentele negative simțite nu reprezintă și realitatea. Gândurile și fricile, povestea din capul nostru pe care ne-o spunem, sunt diferite de realitate. E bine să nu credem tot ce gândim și să conștientizăm ce simțim, unde își au rădăcinile toate aceste frici, să înțelegem trecutul și să ne convingem, repetându-ne de fiecare dată, că trăirile din trecut au rămas acolo, fricile aparțin trecutului.
Trebuie să învățăm să stopăm acest proces, încetând să mai proiectăm trecutul în prezentul și viitorul nostru. Cu cât reușim mai des să blocăm gândurile disfuncționale și să renunțăm la tendința de control, cu atât ne vom elibera mai ușor de frici și vom experimenta stări de relaxare și de acceptare a vieții, cu suișuri si coborâșuri.
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis